vitamin C Shaklee

Kenapa vitamin c shaklee hebat?

7:00 PTG


Kredit to sweetbonda.blogspot.com




Di Shaklee, Vitamin C dikenal sebagai Sustained Release Vita-C (500mg)

Apa yang menyebabkan Vitamin C Shaklee ini BERBEZA dengan Vitamin C jenama lain?

1. Vitamin C Shaklee BUKAN vitamin sintetik!



- Suplemen yang ada di Shaklee semuanya terdiri daripada vitamin natural-termasuklah Vitamin C. Tahukah anda bahawa Vitamin C sintetik mempunyai kesan antioksidan dan pro-oksidan dalam masa yang sama! Bermakna walaupun ia menghapuskan radikal bebas dalam tubuh, pada masa yang sama ia juga menghasilkan radikal bebas! (Sumber: Vitamin Semulajadi

2. Vitamin C Shaklee bersifat 'Sustained Release'

Apabila anda memakan Vitamin C Shaklee (500mg), anda akan mendapat manfaatnya berterusan lebih kurang selama 5 jam! Ini adalah kerana, ia akan dilepaskan sebanyak 100mg bagi setiap 1 jam. Bermakna anda akan mendapat manfaatnya selama 5 jam tanpa henti!

3. 1 tablet Vitamin C Shaklee (500mg) bersamaan dengan 7 setengah biji oren!



- Bayangkan dengan hanya memakan 1 biji tablet Vitamin C Shaklee, anda mendapat manfaat sebanyak anda memakan 7 setengah biji oren setiap hari! Hebat kan?

4. Vitamin C Shaklee mempunyai bioflavonoidsbersamanya


- Tahukah anda bahawa vitamin C sintetik tidak mempunyai bioflavonoids? Ianya cuma semata-mata asid askorbik sahaja. Bermakna ia tidak mampu bertindak seperti vitamin C yang sebenar. Bioflavonoids  adalah pigmen tumbuhan-tumbuhan yang dijumpai banyak di dalam buah-buahan sitrus. Ia membantu dalam penyerapan vitamin C sepenuhnya dan memelihara vitamin C itu sendiri daripada oksidasi. Dan ya, Vitamin C Shaklee ada bioflavonoids!

5. Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan

- Semuanya natural!

Jadi, sekiranya anda mahukan Vitamin C yang natural dan benar-benar bermanfaat untuk anda, maka Vitamin C Shaklee adalah pilihan yang paling tepat sekali!

lecithin shaklee

Turunkan berat badan dengan Lecithin

8:21 PTG

Salam

Hari ni saya nak kongsi entri dari blog http://www.ibuhakimhaikal.com tentang lecithin ..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Salam..

Banyak pertanyaan dari ibu-ibu yang menyusukan anak yang nak kurus nak ambil supplement apa...Ok ibu-ibu..mari baca sini..

Lecithin Shaklee selamat diambil oleh ibu-ibu yang menyusukan anak..saya juga makan Lecithin dan dalam masa yang sama saya menyusukan anak yang dah berumur 2thn 4bln..Alhamdulillah..seluar jeans pun dah kene beli baru sebab dulu saiz 34 pastu 31 dan sekarang saiz 29 tau..hebatkan kesan Lecithin Shaklee ni..

Untuk ibu-ibu yang menyusukan anak boleh makan Alfalfa dan Lecithin..Gabungan dua vitamin ini iaitu Alfalfa dan Lecithin oleh individu yang mempunyai niat untuk pengurusan berat badan malah ibu menyusu sekalipun adalah sangat sesuai. Namun seperkara yang perlu kita tahu tentang dua vitamin ini, pengambilan vitamin ini memerlukan kita minum banyak air. Banyak air yang dimaksudkan bukanlah di minum sekaligus tetapi secara berperingkat atau sedikit-sedikit yang berkadaran dengan masa.

Bagaimana kita nak tahu kita masih kurang air dengan pengambilan vitamin vitamin ini? Sekiranya anda mengambil salah satu dari vitamin ini iaitu Alfalfa ataupun Lecithin atau kedua duanya sekali, maka anda perlu pastikan antara tanda-tanda kekurangan air ialah

badan kita ditumbuhi ruam
tekak mudah rasa haus
kulit wajah ditumbuhi jerawat halus
kulit menjadi kering dan gatal
kulit bibir kering
ulser mulut
mudah rasa nak demam.
sembelit

Maka apa yang dapat saya kongsikan ialah, pengambilan dua vitamin ini tidak digalakkan sama sekali diambil pada kuantiti yang banyak secara sekaligus kecuali anda memang pengamal tegar air kosong. Ini kerana air kosong membantu melancarkan penyerapan vitamin dan perjalanan darah itu sendiri.

Kenapa ramai yang memilih Shaklee Lecithin?
Sebabnya tugas utama Lecithin ialah memecahkan lemak-lemak yang tidak diperlukan badan. Termasuklah lemak-lemak yang tersembunyi..(^-^). Lecithin juga membantu menguatkan daya ingatan kerana Lecithin mengandungi cholin-makanan untuk otak. Sesuai untuk pelajar juga!
Selain itu Lecithin membantu mengelakkan clog duct bagi ibu-ibu menyusu, melawaskan serta melancarkan pembuangan dan cantikkan rambut. Banyak betul kegunaan Lecithin kan
Jom kita baca dulu testimoni-testimoni menarik tentang Lecithin…


Ini pula kisah Izan dari blognya.




Jom, berkenalan lebih lanjut dengan Lecithin



Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak2 yg lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini.

Kenapa org yang nak kurus suke Lecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak).Tahukah anda? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn. Tanpa Lecithin yg mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2. Jadi dengan menambahkan pengambilan Lecithin sebagai pemakanan tambahan harian, pasti ianya keputusan yg bijak.
Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati.

Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.

Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Disamping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.

Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory).Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.

Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..

Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema.

Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.

Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.

Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.

Lecithin bersama unsur2 lain digunakan utk membuat BILE.. BILE ni fungsinya plak mencairkan lemak dan ..Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan.Banyak betul fungsi lecithin kan. Lecithin juga lebih cepat berkesan jika diambil bersama Alfalfa atau Cinch Shake atau Fiber. Ini adalah set yang disyorkan untuk mereka yang ingin mengurangkan berat badan...

*credit to Kak N & Kak Yati Napi

kulit muka berminyak

Set Kecantikan Kulit

5:59 PTG

Adakah anda mempunyai masalah seperti berikut >
Tona kulit tidak sekata
Kulit kering dan kasar
Parut jerawat
Muka berjeragat
Muka berjerawat
Kulit kusam, tidak bermaya dan tidak berseri

Jika YA .. jangan risau kerana Shaklee ada penyelesaiannya .. insyaALlah. Cubalah  Set Skin Care Shaklee .. 

Kecantikan Skin Care (Set D)

Set Skin Care Shaklee terdiri daripada 


Vitamin C - untuk MENJAGA kulit/kolagen, sumber antioksidan, mencantikkan kulit wajah dari dalam.

Vitamin E - untuk MENGECUTKAN JERAWAT yang dah kuar, belum keluar dan hampir-hampir nak keluar.. juga sebagai antioksidan untuk mencantikkan kulit.

Vitamin B - untuk MENGURANGKAN STRESS (kalau stress selalu muka cepat tua tau!!), memberikan tenaga kepada sel, mencantikkan kulit dari dalam.

Gabungan ketiga-tiga vitamin ini insyaAllah dapat menyelesaikan masalah kulit wajah anda.. plus .. badan juga akan sihat dan bertenaga.

Kulit yang kusam, berminyak dan tidak berseri biasanya disebabkan oleh radikal-radikal bebas yang terdapat di sekeliling kita. Radikal-radikal bebas ini memusnahkan sel-sel kulit wajah. Bila sel rosak, kulit pun tak cantik lah ... 

Untuk mendapatkan keputusan yang lebih mantap lagi, boleh juga add on ESP Shaklee untuk menghilangkan parut-parut jerawat dan menghaluskan kulit anda. ESP ini sangat bagus kerana ia memperbaiki sel-sel rosak dalam badan kita. Bila sel-sel sihat, lebih mudah untuk menyerap segala zat-zat nutrient yang kita makan. 



Nak cuba? Hubungi saya di zah15@yahoo.com atau sms/whatsapp : 0196536303


vitamin untuk tambah susu ibu

Tips memilih vitamin untuk menambah susu ibu

5:38 PTG

Salam to all,

Alhamdulillah minggu ni aje saya dapat dua tempahan vitamin untuk membanyakkan susu ibu. Kalau dulu orang yang bekerja memberikan alasan untuk tidak memberikan susu ibu kepada bayi mereka, tapi sekarang alhamdulillah boleh dikatakan majoriti ibu yang bekerja berusaha memberikan susu ibu secara eksklusif kepada bayi-bayi mereka. Syabas dan tahniah saya ucapkan. Saya sendiri menyusukan anak-anak saya hampir 3 tahun .. tapi .. saya tak bekerja .. hehehe .. Masa anak yang sulung aje saya bekerja dan alhamdulillah boss saya sangat baik hati. Kebetulan rumah saya tidak jauh dari tempat kerja saya. Setiap hari saya akan pulang ke rumah pukul 10 pagi dan 1 tengahari untuk menyusukan anak saya. Masa tu tak tau sangat nak pump2 ni. Ini 12 tahun yang lalu .. ilmu pumping nih kurang sikit laa .. haha.

Apa kata kita lihat set yang disediakan oleh Shaklee untuk menambah susu ibu.



Set B .. mengandungi Alfalfa, Vitalea, Vitamin C dan B-Complex. Set ini sesuai untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Juga sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi yang ada ekzema.





Set 3M .. mengandungi Alfalfa, Ostematrix, Vitalea, B-Complex, Vitamin C dan ESP.  Set ini sesuai untuk ibu yang kekurangan susu ibu, berat badan bayi tidak meningkat dan ibu yang nak kumpul stok susu. Set ini adalah set yang paling laris di pasaran.





Set E .. mengandungi Alfalfa, Vitalea, Ostematrix, B-Complex dan Vitamin C. Set ini sesuai untuk ibu yang mengalami keletihan yang melampau, alah kepada susu lembu, kekurangan kalsium dan selalu stress dengan bebanan kerja.




Set Eu Four Pack .. Set ini mengandungi Vitalea, Vitamin C, Ostematrix dan B-Complex. Set ini sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi yang alah kepada herba, ibu yang sering keletihan dan ibu yang selalu kejang dan sakit tulang belakang.



Rezeki semua dari Allah tapi Allah suruh kita berusaha. InsyaAllah segala usaha kita akan diberkati Allah. Semoga perkongsian ini akan memberikan manfaat kepada semua.

Sebelum tu jom baca testimoni ini ..




Untuk maklumat lanjut dan tempahan, jangan segan-segan, sila hubungi saya di zah15@yahoo.com atau sms/whatsapp saya 0196536303.




vitamin C Shaklee

Vitamin C Shaklee berwajah baru

6:46 PTG



Assalamualaikummm.. ni nak bagitau info terkini.. panas ag dari HQ shaklee.. hehehhe.. ok korang jgn keliru, konpius kay.. dua2 ni keluaran shaklee n dua2 adalah vita c shaklee... vita-c 2 yang lama... n yang baru vita -c plus.. cover baru.. !! ni la pembaharuan yang terbaru shaklee buat.. best kan.. 


ok, yang belum tahu p fungsi vita c plus ni..ia adalah bertujuan untuk :




1) Untuk kulit yang cantik, tulang, gigi dan sendi yang sihat.
Vitamin C membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan kolagen itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat.Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.

2) Untuk meningkatkan sistem pertahanan tubuh dan menyembuhkan luka
Vitamin C berperanan dlm penghasilan interferon utk immune sistem dan bertindak sbg antihistamine utk meredakan selesema dan inflammasi. Vitamin C penting utk penyembuhan luka krn diperlukan utk membentuk kollagen. Kulit kita terdiri dari collagen, sbb tu ia amat penting.

3) Mengurangkan risiko sakit jantung
Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metabolisma kolesterol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Sebab itulah mereka yang menghidap darah tinggi amat digalakkan mengambil vitamin C bagi mengelakkan stroke dan jantung tersumbat.


4) Antioksidan yang bagus
Vitamin c adalah antioksidan yang berkesan dan efektif utk melindungi badan kita dari radikal bebas yang akan menyebabkan "oxidative stress". jika terlalu banyak oxidative stress akan membawa kepada penyakit kronik seperti sakit jantung dan stroke dan dikaitkan dgn kanser.

Vitamin C berupaya mencantumkan bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ianya tidak bahaya pada buah pinggang dan dapat dinyahkan daripada badan dengan lebih mudah. Mereka yang merokok patut menjadikan vitamin C sebagai kawan baik kerana ia dapat membersihkan darah dan mengelakkan buah pinggang anda daripada mengalami kerosakan yang teruk.





Apa yang membezakan Vitamin C jenama Shaklee dgn yang lain2?.....

Shaklee Sustained Release Vita-C™ 500mg berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya. Vitamin C merupakan bahan antioksida yang berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. Sustained Releas e Vita-C mengandungi:

Kandungan Vitamin C yang tinggi.

Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam.

Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah *

berminat nak dapatkan vit c plus shaklee.. make it order now.. FYI,  vita c plus habiss.. out of stock, 2 minggu jugak.. ramai yang mengelabah!! so, jgn sampai ia berulang lagi.. order segere k.. for info do pm me..

Zaharah
0196536303
zah15@yahoo.com



Kurangkan berat badan

Diet secara sihat

5:09 PTG

Assaalmualaikum semua,

Dua tiga hari ni saya mendapat beberapa email dan sms yang bertanyakan tentang set untuk mengurangkan berat badan. Baguslah sebab makin ramai yang sedar keburukan mempunyai berat badan yang berlebihan. Macam-macam penyakit yang boleh timbul seperti kencing manis, darah tinggi, sakit jantung, dll.  Ada juga nak kuruskan badan untuk kelihatan cantik .. bagus juga tu .. kita perlu jaga kecantikan untuk suami kita .. untuk suami je tau!! hehe .. 

Khusus untuk anda yang mencari-cari info kaedah berdiet dengan cara yang sihat. Bak kata pepatah, "malu bertanya sesat jalan" atau lebih mudah jika saya katakan " bertanyalah pada yang pakar". Jom kita baca saranan pakar diet mengenai kaedah diet yang betul supaya anda mendapat hasil sepatutnya tanpa memudaratkan diri sendiri.

 kredit


Ramai orang nak kurus dengan cepat, dan antara cara cepat kurus ni ialah dengan DIET. Diet yang dimaksudkan di sini ialah dengan TAK MAKAN. Sebenarnya, diet dengan cara ini adalah SALAH dan BERBAHAYA!
Ini kerana apabila anda menjalankan ‘crash diet’ ni, badan anda akan kekurangan nutrien penting, baik makro atau mikro.


cara nak kurus


Apabila badan tidak mendapat makanan yang diperlukan, ya betul ia akan menggunakan lemak sebagai bahan api. Secara tak langsung badan kita akan membakar lemak. Namun, bahayanya, pengamal diet jenis ini bukan saja kehilangan lemak, malah kehilangan otot! Apabila kita mengalami kehilangan otot, kita akan hilang keupayaan untuk membakat lemak dan metabolisma akan menurun.


Orang yang mengamalkan diet cara salah ni akan naik berat badan bilamana dia menghentikan diet-nya. Kerana apa? Kerana bila kita tak lagi menjalankan diet ketat tu, badan kehilangan upaya membakar kalori seperti sebelumnya. Inilah yang dikatakan diet yo-yo, di mana bila diet, berat badan turun tapi bila makan macam sebelumnya, badan naik balik.


Kerana itu dalam program pengurusan berat badan (weight management) Shaklee, kami menggunakan pengetahuan selama 50 tahun untuk sebuah pelan menguruskan berat badan yang menyihatkan.
Shaklee menggunakan formula Leusin yang terbukti secara klinikal. Leusin adalah sejenis asid amino yang membina otot yang terdapat dalam protein tertentu. Program nutrisi yang menggunakan leusin menunjukkan bahawa ia dapat membantu mengekalkan 100% jisim otot. Otot yang sihat penting dalam pembakaran lemak yang efisyen.

cinch shake shaklee


Cinch™ Shakes adalah produk yang amat sesuai bagi mereka yang menjalani program penuruan berat badan, kerana:-
•    Bebas Laktos
•    Rendah glisemik
•    Soya Bukan-GMO


Cinch™ Shakes sangat enak dan merupakan cara yang berkhasiat untuk membantu dalam mengekalkan otot perlu dan memberikan anda rasa puas semasa menurunkan berat badan.
•    Diperkaya dengan Leucine™ bagi mengekalkan otot semasa  anda menurunkan berat badan
•    Kaya dengan protein bagi membantu anda rasa kenyang  dan puas
•    Tinggi serat dengan enam gram bagi setiap hidangan



Satu tin Cinch Shake ni boleh dimakan selama sebulan .. sangat berbaloi!

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.


hubungi saya untuk maklumat lanjut. 

Demam

Atasi Demam dan sakit kepala tanpa ubat

6:47 PTG

Biasanya apabila sakit kepala atau demam kita disarankan mengambil paracetamol atau biasa dipanggil ‘panadol’. Paracetamol adalah ubat yang paling selamat untuk digunakan. Namun begitu, ia tetap mempunyai kesan sampingan terutama apabila diambil secara berpanjangan. Begitulah juga dengan ubat-ubatan lain jadi jangan pandai2 ambil ubat tanpa arahan dari doktor.

Antara kesan sampingan dari penggunaan paracetamol adalah kerosakan hati dan buah pinggang. Pengambilan paracetamol yang berpanjangan boleh menyebabkan Hepatotoxicity yakni toksin dalam hati yang menyebabkan kerosakan hati dan Nefrotoxicity yakni kerosakan buah pinggang.

Paracetamol tidak boleh diambil setiap hari secara berpanjangan kerana ia boleh menyebabkan keadaan-keadaan di atas.

Jadi, apakah alternatif bagi mengatasi masalah demam dan sakit kepala?

Pertama sekali harus kita ingat, demam bukan satu penyakit. Sebaliknya ia adalah petanda tubuh kita sedang bekerja untuk melawan kuman2 yang menyerangnya. Kerana itu suhu badan menjadi tinggi bagi menyediakan ‘suasana’ yang membantutkan perkembangan kuman-kuman tersebut.

Namun begitu, harus berjaga2 agar demam tidak terlalu tinggi hingga melebihi 38 darjah Celcius, ia mungkin satu petanda bahaya!

Untuk mengatasi demam ringan dan sakit kepala tanpa ubat-ubatan, saya menyarankan Performance Drinks dan Vita-C Plus sebagai satu jalan.



Performance Drink, minuman hidrasi dari Shaklee merupakan minuman yang wajib ada di rumah saya. Selain dari amalan bersukan suami, ia juga untuk menghadapi saat-saat ketika demam dan tak sedap badan melanda. Terutama di kalangan anak-anak yang aktif, Performance Drink adalah minuman yang harus diberi tatkala mereka menunjukkan simptom demam.

Ia berkonsepkan ‘rawat dengan air’ yang mana Performance Drink memelihara kandungan bendalir badan agar tidak terhidrat dan mengelakkan simptom demam menjadi lebih teruk.

Vitamin C pula menurut Mayo Clinic, jika diambil dengan dos yang tinggi (2000mg) ia membantu memendekkan jangkamasa demam. Penting bagi ibu dan juga bapa untuk tidak mengalami demam dan tak sedap badan yang berpanjangan.

Jadikan 2 benda ini sebagai salah satu item dalam ‘First Aid Kit’ di rumah.

Pilihlah yang lebih selamat dan bermanfaat untuk keluarga kita.

Hubungi saya untuk membuat pesanan.-----


Read more http://vitaminsemulajadi.com/

Crochet

Ta-da!!

5:57 PTG



Howdy doodiee semua .. apa khabar? Harapnya semua sihat-sihat sejahtera di samping keluarga terchenta. Kalau rasa badan tak sehat .. apa kata cuba makan supplement? Tapi paling utama pastikan supplement yang u all amik tu dari sumber semulajadi .. bukan organik .. bukan sintetik ya! Kalau tak buat penat je makan .. buat habis duit je tapi kesannya tak bagus untuk jangka masa panjang. Hehehe ..

Well .. hari ni saya nak update tentang kerja mengait saya .. ekceli saya ada menyiapkan beberapa set topi, kasut dan headband sepanjang bulan lepas tapi seperti biasa saya ni asyik kalut aje .. bila dah packing baru teringat belum ambil gambar .. soo .. tak dapat lah nak tunjuk2 u all .. hehe .. tapi alaaa .. pattern biasa-biasa aje yang sama je macam yang saya selalu buat .. tak thrill sangat lah nak tunjuk .. hahaha ..

Anyway .. cardigan yang saya buat (gambar di atas) ni dah laaamaaaaa di tempah oleh customer saya .. sebelum raya lagi .. tapi tak sempat nak siapkan .. lepas tu saya lak tak leh nak fokus mengait sebab anak saya nak UPSR .. entah .. anak yang nak periksa mak nyer pula yang nervous lebih sampai tak tenang hati .. hahaha ... semoga anak saya dan anak-anak kawan-kawan yang sedang membaca entri ini (mana yang anaknya ambil UPSR, PMR, SPM tahun ni) akan mendapat keputusan yang cemerlang .. insyaAllah.

Dua tiga minggu yang lepas saya pergi jalan-jalan kat Sutera Mall, JB ... saya lalu kat sebelah gerai ni.. ternampak dua beg yang sangat comel .. aduuhhh ... teringinnya nak buat beg macam ni .. so saya senyap-senyap snap gambar .. hehehe .. mana lah tau kot satu hari nanti diizinkan Allah saya nak cuba lah buat beg macam ni .. hehe ..



Orait lah .. sampai di sini sahaja buat kali ini .. insyaAllah nanti saya update lagi .. Akhir kata .. stay healthy, saty happy .. semoga ALlah merahmati hidup kalian ... Happy crocheting to crochet lovers!



Vitamin C organik

Vitamin c organik .. Dari mana asalnya

9:46 PTG


Please click for bigger view .. 


Perhatian kepada semua peminat Vitamin C organik .. saya tak kisah u all nak beli vitamin C sebab ia memang sangat bagus .. insyaAllah dengan pengambilan yang konsisten dan berterusan akan dapat merawat dan menyihatkan kulit dan kesihatan anda. TAPI .. please ... ambillah inisiatif untuk mengambil tahu dari mana asalnya vitamin C yang anda ambil. Tanyalah nombor kelulusan KKM nya ... jangan membeli hanya kerana anda lihat testimoni yang mabeles .. Sekarang ni macam-macam penipuan yang orang lakukan untuk mendapat keuntungan besar. Nasib baik lah orang yang jual vitamin C organik ni ambil stok dari SHAKLEE .. makna kata diorg memang ambil produk yang bagus, semulajadi dan yang paling penting selamat. Di buatnya diorang ambil stok dari tah mana-mana pastu boleh memudaratkan kesihatan u all ker? Sapa yang susah? Fikir fikirkan lah ... 

Dan kepada penjual/agent vitamin C organik .. sudah sudah la tu ... carilah rezeki yang diberkati Allah .. bukan dengan menekan pengguna dengan harga yang mahal na'uzubillah  .. lebih baik u all join Shaklee terus dan jual secara sah .. dapat juga bonus dan insentif2 lain yang disediakan oleh Shaklee .. tak gitu ... 

Akhir kata .. marilah kita bersama-sama muhasabah diri kita .. maaf jika ada yang tersinggung dengan entri saya ini .. yang baik dijadikan tauladan .. yang buruk dijadikan sempadan. Peace!!

Sekian pesanan khidmat masyarakat dari saya .. hehehe .. 




kredit to enny ucop


points to ponder

8:21 PTG

Nabi Muhammad ada menyebut ‘perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit’. 

1. Kita adalah apa yang kita makan.

2. Jaga pemakanan keluarga kita dan anak-anak kita. Memang sekarang tidak apa-apa lagi sebab anak kita masih kecil, nanti bila dia sudah berumur 50 tahun, 70 tahun apa kesan jangkapanjang gula dan garam dalam pemakanannya? 


3. Amalkan pemakanan sunnah.

4. Tolong jangan KEDEKUT untuk beli makanan yang mahal sedikit, tetapi yang TERBAIK untuk keluarga kita. Ini pelaburan awal untuk masa hadapan.

5. Makanan 'homemade' adalah yang terbaik.

6. Displinkan diri untuk membaca isi kandungan bahan makanan yang anda mahu beli untuk keluarga. Ambil masa untuk google apa itu ' sodium glutamate' (contohnya) dan kesan jangka panjang terhadap badan manusia. Semua orang sudah ada smart fon, jangan guna fon anda untuk google gambar artis sahaja.

7. Susu ibu adalah makanan awal paling terbaik untuk anak anda. 

ESP shaklee

Cukupkah khasiat susu ibu anda?

5:32 PG


BF MOMMIES!!
KETAHUI MENGAPA ANDA PERLUKAN SUPLEMEN!!

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
- Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi.vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...
- ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak.
-Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah.

b) B Complex
- Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein,
- Anti stress (sebagai penenang),
- Membantu meninggikan sistem pertahanan badan,
- menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan
- membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar.
- Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan supplemen b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
- wajah ibu berseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
- menjaga salur darah,
- sebagai antioksidan dan
- membantu meningkatkan antibodi ibu dan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan
- bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...
- kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa
- Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.
- Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.
- Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membantu membuang angin dalam badan.. ..secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.
- Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink

e) Kalsium@ Ostematrix :
Dalam susuibu, antara komposisi vitamin yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susuibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu. Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua. Sebab itu pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan sama sekali. Jika perasan ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period) susunya akan merundum...ini disebabkan kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkir.
- atasi masalah sembelit
- memberi tenaga dan dan mudah bangun dari tidur
- mengekalkan tekanan darah normal
- membantu kita segar
- mengelakkan kemurungan
- mengatasi masalah "water retention"
- mengatasi masalah pra-haid
- mengelakkan kekejangan & sakit tulang belakang
- membantu pengeluaran susu (milkbooster) dgn syarat perkara asas penyusuan dipatuhi
- mengatasi masalah pereputan tulang
- memastikan tulang padat bg mengampu tubuh yg berat(jika ada masalah berat berlebihan)
- paling penting, ia mudah ditelan. jika anda mengalami masalah untuk minum susu.. dapatkan ostematrix. kerana ia tidak berbau dan tidak mempunyai rasa. :)


f) ESP @ Energizing Soy Protien :
Komposis vitamin utama dalam susuibu ialah protien. Protien adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protien iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protien berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protien. Selain itu protien dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.Protein sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. Apabila kita memasak sumber protien seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.
- Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar.
- Membekalkan tenaga
- Memberikan rasa kenyang
- Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat
- Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit
- Membanyakkan susu badan (milkbooster)
- Membantu mengekalkan kepejalan otot
- Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal
- mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat

Boleh hubungi saya untuk tujuan konsultasi suplemen berdasarkan budget anda, 

ESP shaklee

ESP membantu kulit menjadi halus mulus

5:47 PTG







Bagaimana Energizing Soy Protein (ESP) membantu kulit jadi halus mulus berseri ?




Keyword nya adalah PROTEIN




Protein sangat penting untuk
MEMBINA sel-sel baru
MERAWAT sel- sel rosak@cedera
MENGGANTIKAN sel-sel lama@tua




Sel adalah unit asas dalam badan kita.Sel yang sihat lebih mudah menyerap zat yang diperolehi sama ada daripada makanan atau suplemen yang kita ambil







Kelebihan ESP berbanding protein lain :

  • Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, 
  • Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga 
  • Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol 
  • Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif 
  • Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna. 
  • Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah. 
  • Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. 
  • Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet 


Jom tengok apa kata Mala tentang ESP dan Set Kecantikan Shaklee



kredit pic - diarisihat.com











* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit




















kredit to http://mcna-health.blogspot.com

ESP shaklee

Resepi Lazat ESP

5:43 PTG



taraaaa..inilah best seller produk shaklee....ESP antara product killer Shaklee....hanya yang dah rasa kehebatannya saje faham ape yg saya bicarakan disini.... ESP??... esp atau nama penuhnya energizing soy protein.. saya taknak cerita panjang pasal ESP..entry kali ni nak share cara2 bancuh ESP...especially yang baru beli atau dah lama beli tapi dah bosan dah..asik bancuh dengan susu jerrr. ..Basically satu sudu besar ESP dibancuh bersama satu gelas besar air suam. air suam ni samada air suam kosong tapi tak terhad cara tu je.. kerana anda boleh cuba resipi2 di bawah.. ikut tekak masing2...
  • ESP + plain water (suam/sejuk)
  • ESP + Fresh Milk
  • ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP...boleh add on almond or fruits.bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  • ESP + susu tepung (any brand)
  • ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  • ESP + Nesvita 3in1
  • ESP + jus twister tropicana
  • ESP + Yogurt drink
  • ESP + Ribena
  • ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  • ESP + Milo/Horlicks
  • ESP + sirap bandung
  • ESP + fresh milk + oat+serbuk koko+madu (ni resipi Dr Muhaya)
  • ..........ada sape2 nak tambah..silakan...
..anda bagaimana?...for me..saya sampai bile2 suka ESP dgn freshmilk (kalo rajin..blend skali dgn kismis/kurma)..kalo dak shake2 jer....

ESP ni bukan untuk ibu menyusu je yer... ia sesuai utk seisi keluarga..UNTUK:

1. Orang yang ingin kekal sihat..
2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
3. Kanak-kanak bersekolah
4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
7. Ahli sukan dan bina badan
8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat …dan yang inginkan kulit yang cantik

Set Ibu Menyusu

Set Penyusuan Bayi

5:26 PTG

Kami di jaringan Euphoria menawarkan pelbagai rangkaian vitamin Shaklee untuk menyokong perjalanan penyusuan si ibu dan anak. Maka saya ingin kongsikan apakah set-set itu supaya anda lebih jelas dan membantu anda membuat pilihan.

4 set vitamin ini mendapat tempat di hati pelanggan Shaklee dari kumpulan kami . Empat set itu ialah:

1. Set B (Vitamin Asas Untuk Penyusuan dengan Alfalfa) 

* Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Alfalfa
* Sesuai untuk ibu yang TIDAK mempunyai masalah penyusuan
* Tujuan utama mengambil supplement ialah untuk memperkayakan nutrisi dalam susu ibu
* Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat
* Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
* Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema, set ini dapat membantu
* Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa.


2. Set Eu Four Pack (Vitamin Asas Untuk Penyusuan dengan Kalsium)

* Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Kalsium
* Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS)
* Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
* Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
* Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.
* Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk saraf pembentukan tulang dan gigi.


3. Set E (Set Penyusuan dengan Alfalfa dan Kalsium) 

* Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa
* Set ini memberi kesan yang tidak kurang hebatnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protien di dalamnya.


4. Set Tripple M (Set Penyusuan B, Lengkap dengan Kalsium dan ESP) -highly recommended!


* Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.
* Sangat dicadangkan untuk ibu yangmengalami masalah penyusuan.
* Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari. Maka, set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik.
* Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit (kurang EBM stock!).
* Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat
* Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha.



Perjalanan penyusuan dua tahun ini menuntut ibu menyusu secara kerap atau pam secara konsisten dan melengkapkan tubuhnya dengan zat dan nutrisi yang boleh diperolehi melalui pemakanan yang sihat. Namun berapa ramai ibu-ibu hari ni yang betul-betul menjaga pemakanan yang berkhasiat? Apa yang ibu makan, itulah yang disalurkan kepada anak melalui susu ibu. Supplement sangat membantu mengisi ruang kosong dalam tubuh ibu terutama bagi yang mempunyai kekangan untuk amalkan pemakanan mengikut piramid makanan yang disarankan.

Buat renungan bersama....


” Syarikat susu formula saling berlumba untuk menghasilkan susu yang kaya dengan pelbagai formula namun sedarkah kita ianya tidak mampu untuk menandingi susuibu, anugerah terbaik buat si manja? Tidakkah kita juga mahu berikan yang terbaik buat si manja kita?”. 



*Kredit kepada AnakkuWiraku.com

Komponen utama dalam set vitamin yang dicadangkan untuk membantu penyusuan adalah terdiri daripada vitamin-vitamin asas, yang diperlukan oleh tubuh badan kita secara amnya. Vitamin C, B-Complex , Vitalea ( Multivitamin) dan Ostematrix ( kecuali Alfalfa) adalah vitamin asas yang boleh diambil samaada untuk wanita biasa ( yang tidak ada masalah kesihatan yang spesifik), ibu hamil dan ibu menyusu. Ia sebenarnya memfofuskan kepada menjaga kesihatan kita secara total seterusnya menyediakan diri si ibu ( rohani dan jasmani) apabila kita menyusukan anak.

Sila hubungi saya untuk dapatkan konsultasi tentang set vitamin penyusuan mana yang paling tepat untuk anda dan bayi, serta dapatkan tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian dari saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda!


Disclaimer : Thes statements have not been evaluated by the Food and drug Administration.This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases


**Jika anda berminat untuk mendapatkan
 produk Shaklee, boleh hubungi saya di zah15@yahoo.com atau sms/whatsapp 0196536303

Popular Posts