vitamin untuk ibu mengandung

Beza Obimin dan Vitalea Shaklee

5:20 PTG

Salam to all,

Seronoknya bila dengar kawan-kawan ada yang tengah pregnant tahun ni. Tentu seronok nak pegang, peluk, cium baby. Kadang-kadang rasa sedih juga sebab saya mungkin tak akan dapat mengandung lagi setelah peristiwa tragik dua tahun lepas.. ah .. tak guna nak ingatkan. Kena yakin bahawa perancangan Allah itu lebih baik dari segala-galanya. Lagipun saya dah ada 3 orang putera puteri yang menyerikan hidup saya .. so .. bersyukur dengan segala nikmat yang ALlah dah berikan pada saya. Sebab itu saya seronok sangat mengait kasut-kasut, topi dan headband untuk baby sebab rasa macam buat untuk anak sendiri aje .. hehe..

Anyway .. hari ni saya nak kongsikan info yang baru saya baca. Mesti semua sedia maklum setiap kali mengandung, ibu akan dibekalkan dengan vitamin yang namanya OBIMIN. Sejak saya terjumpa dengan Shaklee baru saya tahu rupanya banyak vitamin sintetik terdapat dalam pasaran dan salah satunya ialah OBIMIN. Patutlah bila ada yang mengalami HB yang rendah masa mengandung, HB masih tak naik-naik walaupun setiap hari telan pil-pil yang dibekalkan dari klinik.. rupanya vitamin-vitamin yang kita dok makan tu ialah vitamin sintetik.

nak tau apa perbezaan vitamin sintetik dan vitamin semulajadi? boleh refer kat link ni ya ..

http://www.rahsiavitamin.com/2011/11/5-perbezaan-vitamin-sintetik-vs-vitamin.html


So .. elakkan lah makan vitamin sintetik ya .. kalau nak tau cara mudah untuk kenal pasti vitamin sintetik, korang tengok lah dalam botol vitamin tu mesti ada silica gel. Vitamin semulajadi tidak memerlukan silica gel dalam packagingnya. Lagi satu tgk juga pada vitaminnya .. kalau ia tidak mengandungi perwarna ia adalah vitamin semulajadi .. tapi kalau dah sah-sah bila kita pegang warnanya turun .. faham-faham aje laa


Obimin



Shaklee VItalea Iron Formula merupakan multivitamin dan multimineral yang mengandungi 28 nutrient yang penting. Ianya dikatakan killer product of Shaklee kerana ianya adalah multivitamin beserta iron sangat penting utk pembentukan darah dan sel. Dikatakan 2 biji vitalea khasiatnta bersamaan dengan 40 jenis lauk. Bermaksud, untuk mendapatkan zat yang sama banyak dalam 2 tabs vitalea ianya sama lah dengan hidangan 40 jenis lauk pauk.Ada sesetengah doktor mengeluarkan kenyataan bahawa pengambilan multivtitamin shj sudah mencukupi bg mereka yang sihat. Namun pada saya jujurnya, keperluan b com dan vit C hari ini sangat penting seiring dengan pengambilan vitalea.Asasnya, semua masalah kesihatan memerlukan vitalea. Ini kerana di dalamnya yang mengandungi 12 vit dan 7 galian utama banyak membantu dalam kestabilan sistem tubuh badan manusia.Vitalea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid@ beguk(penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea kita), supplement penting untuk diet atau slim yang mana walau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang.Ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak sangat digalakkan mengamalkan pengambilan vitalea kerana kepentingan zat dan vitamin serta keperluan iron oleh si ibu dan ianya juga penting untuk tumbesaran anak.

Mengapa ada sesetengah ibu yang mengandung mahupun yang menyusukan anak mudah rasa pitam atau pening kepala?Hakikatnya ibu2 ini kekurangan zat besi @ iron dalam pengambilan diet harian mereka. Iron banyak terdapat dalam makanan laut seperti kerang, tiram namun terdapat banyak kekangan sekiranya kita hendak bergantung dengan sumber asli semata2. Apakah kekangan yang dimaksudkan? Harga kerang mahupun tiram lebih adalah mahal disesetengah tempat, sumbernya juga terhad...kelebihan bagi mereka yang tinggal berdekatan dengan perairan, bukan semua orang makan makanan laut..ianya menjadi terhad kepada mereka yang allergic kepada makanan laut. Kekangan ini membuatkan kita disaranankan menambah supplement dalam diet harian agar semua zat yang perlu diambil dapat disempurnakan.



Anda berminat nak mencuba Vitalea Shaklee?

Hubungi saya untuk mendapat harga istimewa.

zah15@yahoo.com
0196536303


vitamin E

Fungsi Vitamin E

7:49 PTG

Hari ni saya nak share cerita dari blog anakkuwiraku.com.. memang teruja saya untuk mengamalkan Vitamin E selepas ini .. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ketumbuhan sel tidak normal dan Vitamin E

Phew, sebab terlalu asyik makan kerepek pedas semalaman perut saya memulas sebab angin rasanya. Mak pernah cakap ubi tu angin, maka boleh makan tapi kena beringat. Ni les kurang beringat. Alhamdulillah selepas saya telan air Peppermint Ginger lega sikit angin kembungnya. Macam mana buat? Saya masukkan 5 biji dalam tupperware, masukkan air panas dan sedikit air sejuk untuk jadikan panas suam supaya boleh saya minum. Memang lega rasa badan.

Namun saya nak share satu kisah benar yang saya lalui semalam. Saya menemani seseorang berubat kerana mengalami masalah pembuangan yang teruk. Beliau tidak membuang lebih 20 hari. Paling sedih kerana dibahagian duburnya ditumbuhi dengan beberapa sel yang tidak normal ibarat mahu menutupi lubang duburnya.
Pada mulanya tiada niat untuk saya melihat kes rawatan beliau, tetapi memandangkan perawat meminta saya memegang pesakit maka saya terpaksa juga melihat apa yang dideritai si pesakit.

Kes ini mengingatkan kes customer saya yang melalui ketumbuhan di bahagian sulitnya. Doktor menyarankan beliau dibedah untuk mengeluarkan ketumbuhan tersebut, namun kerana mahu berusaha melalui supplement. Saya berikan beliau makan set antioksidan. Mengandungi Carotomax, Vitamin C, Vitamin E dan ESP. Alhamdulillah selepas satu minggu, ketumbuhan itu mengecut dan tak perlu dibedah.

Bilamana keadaan semalam buat saya benar2 bersyukur kerana ALLAH mengizinkan saya bertemu dengan Shaklee. Saya perlahan-lahan memaklumkan pada pesakit mencuba vitamin. Kata beliau, beliau memang amalkan makan vitamin cuma untuk tenaga. Saya sarankan makan vitamin antioksidan termasuklah vitamin E terutamanya.



Mengapa vitamin E? Ini kerana vitamin E menghalang sebarang pertumbuhan abnormal sel dengan izin ALLAH jua. Vitamin ini sebagai satu usaha. Kelebihan vitamin E Shaklee kerana ia mengandungi selenium iaitu sinergy kepada vitamin E tadi. Penyerapan vitamin E dengan selenium lebih baik daripada tanpa selenium.

Alhamdulillah beliau mahu mencuba. InsyaALLAH akan saya update lagi dalam penulisan akan datang bilamana dah dapat maklumbalas dari pesakit.

Sama2 kita doakan pesakit cepat sembuh dan mendapat nikmat kesihatan seperti kita semua. Semoga hidup kita diberkati dunia dan akhirat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jika anda juga ingin mencuba .. boleh hubungi saya di

emel zah15@yahoo.com
sms/whatsapp : 0196536303

cara merawat ekzema

Cukup ke rawat ekzema dengan krim/lotion?

6:59 PTG


Jom baca apa yang Ibu Addin Nasa amalkan untuk merawat eczema anaknya.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ekzema bukanlah satu perkataan yang asing terutama bagi ibu-ibu yang mempunyai anak yang mempunyai masalah kesihatan ini. Ekzema dikatakan penyakit keturunan. Namun ramai yang tidak sedar bagaimana mereka boleh mendapat penyakit ini.

Melalui fahaman ibu dari ilmu yang diberikan oleh doc Haizam,

Penyakit
1. resdung
2. alergik
3. ekzema
4. gegata
5. Ashma

Lima penyakit ini dikenali sebagai penyakit 5 serangkai. Apa yang dimaksudkan pula dengan 5 serangkai?

Ia bermaksud, sekiranya individu A mempunyai masalah mengidap resdung dan berkahwin dengan individu B yang mempunyai masalah ashma, anak mereka mempunyai kebarangkalian untuk mendapat salah satu atau mana-mana dari lima penyakit dalam 5 serangai ini.

Maka dalam kes ibu yang mempunyai masalah alergik , anak2 ibu Addin dan Nasa ibu dapati kalian mempunyai masalah eczema dan gegata.

Mereka ini sangat sensitif pada:

-perubahan cuaca,
-tekanan emosi,
-hama,
-alahan terhadap sesetengah makanan atau
-perubahan cuaca yang cukup ketara.

Namun ibu yakin ianya boleh sembuh sepertimana yang ibu lalui sekarang. Jika dahulu, ibu tidak boleh langsung makan apa jua juadah yang dimasak oleh mak ibu dalam bentuk seafood, mulalah kaki berkudis dan bernanah. Tapi kini alhamdulillah, sudah berubah dan ibu tiada masalah untuk makan segala macam makanan laut termasuklah umai :)

Ibu yakin ianya boleh sembuh dengan pengambilan makanan yang betul dan beberapa keperluan lain yang perlu dititikberatkan.

Apakah makanan yang membantu mengurangkan keradangan ekzema dan waktu yang sama menyembuhkan?

Melalui pembacaan ibu selama 10 tahun dalam bidang supplement, mereka yang berpenyakit adalah berpunca dari sel yang tidak sihat. Bagaimana pula nak dapatkan sel yang sihat dan mampu menyerap semua nutrien yang kita perolehi dari makanan harian?

Pengambilan makanan yang seimbang sangat membantu. Protien sangat penting dalam penghasilan sel. Namun pengambilan protien yang bagus adalah bersandarkan protien dari tumbuh-tumbuhan berbanding dengan protien haiwan. Ini kerana protien haiwan sangat tinggi dan berat untuk di proses oleh tubuh.
Ini juga melalui pengalaman ibu sendiri apabila ibu dapati seafood seperti udang, kerang, ketam adalah makanan yang mempunyai kandungan protien yang sangat tinggi dan boleh mengganggu sistem pertahanan badan ibu yang mempunyai masalah alergik.

Ibu dapati sejak ibu mula mengambil ESP sebagai makanan tambahan pada tahun 2001 dulu, kulit muka yang mudah ditumbuhi jerawat dah mula menunjukkan perubahan yang positif. Kaki ibu yang mudah berkudis apabila makanan laut pun sudah banyak berubah dan tidak menunjukkan kesan seperti sebelum consume ESP.

Ibu membuat kesimpulan bahawa ESP Shaklee banyak membantu tubuh ibu menghasilkan sel yang sihat.

Begitu juga dengan keadaan Addin dan Nasa yang mempunyai masalah gegata dan ekzema.
Ibu akan pastikan mereka ini minum Energizing Soy Protien (ESP) dengan bancuhan Performance Drink (PD) untuk 1-3 kali sehari dengan bancuhan yang moderate iaitu tidak terlalu pekat mahupun tidak terlalu tawar.
ESP sangat membantu mengurangkan masalah yang mereka alami, alhamdulillah.
Sepanjang penyusuan dulu mereka tidak pernah mempunyai masalah ini kerana ibu memastikan akan minum ESP 2-3 kali sehari demi memastikan susuibu cukup bernutrisi untuk mereka. Penyakit ini mula nampak apabila mereka sudah mula mengambil susu formula. Ini ketara protien yang terdapat dalam susu formula adalah bersandarkan protien haiwan. Apabila mereka kurang mengambil susu formula, simpton penyakit mereka juga berkurang dengan nyata.


Memang tidak dinafikan mereka sensitif dengan protien haiwan seperti telur ayam, udang, ketam dan apa jua makanan laut yang berprotien tinggi kecuali ikan. Mereka juga cerewet dalam memilih makanan seharian. Ibu sendiri tidak akan memasak kepada sesuatu yang boleh mengganggu taraf kesihatan mereka.

Ibu juga memastikan mereka mandi dengan sabun yang boleh memberi kelembapan kepada kulit mereka. Mereka tidak boleh menggunakan sebarang sabun mandi dikhuatiri akan menyebabkan kulit mereka kering seterusnya mengakibatkan kegatalan.

Ibu akan memastikan mereka ini minum air masak setiap hari. Bukan mudah untuk melaksanakannya. Ibu dan abah mencari alternatif agar mereka suka minum air masak dimana antaranya ialah dengan membeli air mineral dalam botol yang unik serta mempunyai daya tarikan untuk mereka minum.

Menyediakan supplement agar badan mereka dapat menghasilkan sel yang sihat. Antara supplement yang ibu perkenalkan kepada mereka ialah :

Abang Addin
Meal Shake
Energizing Soy Protien (ESP)
Performance Drink, PD
Vitalea chew
Vitamin C chew (100mg)
Omega Guard (penting untuk DHA)

Nasa
Meal Shake
Energizing Soy Protien (ESP)
Performance Drink, PD
Omega Guard (penting untuk DHA)




Alhamdulillah setakat ini ibu sentiasa memantau keadaan mereka. Pengambilan supplement sangat membantu.


Mungkin ada sesetngah doktor membuat penyataan bahawa anak yang mengidap eczema dan menyusu badan, si ibu harus mengelakkan makanan berprotien seperti telur, kekacang dan sebagainya. Sayugia diingatkan bahawa doktor expert dalam bidang drugs dan perawatan tetapi mereka tidak expert dalam bidang pencegahan dan nutrisi/supplement.

Susuibu mempunyai kandungan utamanya ialah protien, jika si ibu menghindarkan pengambilan pprotien dalam diet harian, masakan anak dapat membesar dengan sihat? Pembesaran di sini bukan melihat dari segi tubuh badan semata-mata. Ini kerana jika ibu bapa yang mempunyai tubuh badan dari baka yang besar , kemungkinan si anak mengikut adalah sangat besar.
Namun yang perlu kita pentingkan ialah perkembangan sel otak mereka juga. Protien sangat penting untuk pembentukan sel termasuklah sel otak.

Mengapa ibu yakin dengan Energizing Soy Shaklee, ESP?
Ini adalah sebabnya :


EXCELLENT INFO ON SHAKLEE’S SOY PROTEIN


In November 2004, Dr. Nasr (see credentials below) spoke in Milwaukee, Wisconsin on the benefits of soy. If you want please feel free to pass this along to your acquaintances. He uses Shaklee Soy exclusively because it has the very best and most complete soy protein and isoflavone content. You can feel so very good about Shaklee’s soy protein, and how we can help so many people who are looking for ways to improve their health.
Dr. Nasr has a B.S. in Agronomy; M.S. in Biochemistry of anti-oxidants and a PHD. in Pharmacognosy (science of bio-active products). He received his M.D. from Rush Medical College in Chicago, followed by Internal Medicine and Cardiology fellowships from Chicago Medical School. He is a member of the American College of Nutraceuticals and the American College of Preventive Medicine and is Director of the Medical Care & Diagnostic Center, Lake Villa, Il.
1. Optiflora and Soy Protein increase the absorption of protein, decrease gas and discomfort and decrease cholesterol by 23%


2. Sixty (60) studies have been conducted showing soy protein increases bone density more than just Calcium Magnesium does.


3. Two studies show that soy and vitamin E, together, decrease LDL (bad cholesterol) by 40% and that is 17% greater decrease than Zocor and Lipitor


4. Four studies show that soy protein inhibits oxidation of LDL (bad cholesterol) by 40%. When cholesterol oxidizes, it becomes “sticky” and builds up on the arterial walls, which leads to clogged arteries.


5. Soy prevents gall stones. It doesn’t dissolve them but it prevents them.


6. Soy prevents kidneys from damage. Lots of animal protein may be hard on the kidneys, but soy protein protects the kidneys


7. French fries at major fast food establishments are crispy. That is a value for the store. Some french fries are coated with a protein substance that when combined with the sugar in the potato and then heated, gives them added crispness. Unfortunately that combination of sugar, protein and high heated fat produces a carcinogen. Probably a good idea to avoid all French fries.


8. Shaklee’s protein includes valuable protein and isoflavones that are not present in other soy proteins produced with heat or chemicals. Shaklee’s low heat – water wash process keeps the isoflavones in the protein. Isoflavones are natural cancer fighting ingredients that occur naturally in soy.


9. Soy’s protein and Isoflavones inhibit the mutated cell’s ability to make an enzyme that would cause the cell to continue reproducing and form a tumor.


10. Soy inhibits the cancer cell from making blood vessels that invade arteries and zap nutrients (this process is called angiogenesis).


11. Soy increases the killing effect of the white blood cells (phagocytosis).


12. Soy’s amino acid Lysine when combined with Vitamin C decreases Colon Cancer by 90%.


13. The flavanoids (like those in Shaklee’s Flavomax) when combined with Soy Protein are synergistic (they work even better together) and decrease breast cancer 10 fold.


14. Beta carotene (like those in Shaklee’s CarotoMax) when combined with Soy Protein and Calcium with Vitamin D are 10 times as effective at preventing cancer cells from getting an addition blood supply.


15. Women in the Orient get about 80mg of Isoflavones a day women in US and Europe get about 1.0 mg. That is an 80% negative difference for US and Europe.


16. Soy protein helps the differentiated cell (bad cell) convert back to a normal cell.


Dr. Nasr also listed the several forms of protein and the length of their chain of Amino Acids. The shorter the chain, the more quickly the Amino Acids can be absorbed and utilized.


1.Soy has the shortest chain and takes less than an hour.
2.Fish is next.
3.Chicken takes about 4 hours.
4.Beef takes about 5 hours.
5.Pork takes about 6-8 hours to digest.


Shaklee’s Energizing Soy Protein:


Think Health, Think Energy. And Think Taste, Too!


More than a healthy snack alternative, Energizing Soy Protein is a delicious way to fuel your body with high-quality, heart-healthy soy protein. Hour after hour, it offers a measurable energy lift.


Energizing Soy Protein is a plant-based, biologically complete protein source that’s naturally low in fat, cholesterol free, and replete with all essential amino acids. As part of a healthy diet, it helps build muscle, skin, and hormones; support the immune system; retain normal cholesterol levels; and promote heart and prostate health. Plus, it contains soy isoflavones, which can help minimize hot flashes and promote breast health.


source : http://www.wealth-via-health.com/latest-news/2007/06/26/testimonial-shaklee-energizing-soy-protein/

Protien Shaklee mengandungi 6 amino asid yang tidak dapat dihasilkan oleh badan dan ini sangat membantu dalam penghasilan sel yang sihat.


Ibu harap dengan entry ini terjawab segala permasalahan ibu2 yang mempunyai anak yang mengidap eczema dan gegata serta 3 lagi penyakit yang berangkai ini. Bagi ibu-ibu yang menyusu juga, ketahuilah pengambilan ESP dan Alfalfa sangat membantu mengatasi keradangan penyakit 5 serangkai ini.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

So .. kesimpulan yang saya dapat .. krim/lotion sahaja tidak cukup untuk merawat masalah ekzema anak-anak tapi kena bekalkan nutrient yang secukupnya kepada tubuh badan untuk merawat dan mencegah ekzema dari berlaku.

Hubungi saya untuk konsultasi percuma.

Zaharah
zah15@yahoo.com
0196536303

Kurangkan berat badan

Kurangkan berat badan tanpa berlapar

6:38 PTG


Lecithin Bantu Untuk Kurus dengan Kos Yang Menjimatkan

Ramai yg telefon saya bertanya tentang kelebihan Lecithin Shaklee dlm membantu menurunkan berat badan atau dlm kata lain nak kurus :)


Di sini saya nak kongsikan testimoni seorang rakan yg telah berjaya mengurangkan berat badannya dengan kos yg menjimatkan! Tak percaya? Lecithin tak semahal program diet di luar sana ya :)

Emma Kartika kongsikan ini:


"I damn in love with Shaklee litchitin...berjaya menurunkan berat badan dlm 5kg dlm tempoh 2 bulan...tp sayang sekali my stok dah habis!!!! Any dealer yang masih ada stock litchitin??? help!!! help!!!"

Ada lagi:


"Ummi Nida Norazmi penurunan awak lagi laju..sbb awak jaga makan..exercise. Saya tidak langsung...pemakanan macam biasa..semua macam biasa..malah..semua saya makan..tp berat tetap turun..itu bermakna Litchitin..mmg BERKESAN!!!!.."

Ini lagi satu:


"bukan mantop lagi Dilla Jalil..terus bleh pakai seluar lama..:) Nasib baik aku tak wakafkan kat org lain."
Wah... hebat kan kesan Lecithin :) 5kg dalam masa 2 bulan tanpa perlu senaman atau tahan makan. Makan je apa2 pun yg kita rasa nak makan TAPI jangan lupa lepas makan tu amik Lecithin!

Kesannya, dahlah makin mantap. Malah, boleh pakai seluar lama lagi!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Kalau nak cuba jangan segan .. email saya di zah15@yahoo.com atau sms/whatsapp saya di 0196536303.

kredit to http://buahatikusayang.blogspot.com

migrain

Atasi Migrain dengan Shaklee

5:40 PTG


Sakit kepala adalah gelaja biasa yang berlaku kepada sesiapa sahaja. Biasanya sakit kepala dibahagikan kepada 3 kategori:

  • Sakit kepala kerana tekanan
  • Sakit kepala kerana sinus
  • Sakit kepala kerana migrain

Sakit kepala tekanan adalah disebabkan oleh tekanan atau stress yang dihadapi oleh seseorang, samada tekanan mental atau fizikal. Jiwa dan pemikiran yang tertekan, tegang, berkecamuk, boleh menyebabkan sakit kepala. Tekanan pada otot-otot di sekitar leher, kepala dan kulit kepala juga boleh menyebabkan sakit kepala. Ia juga boleh berlaku apabila seseorang itu mengalami perubahan secara tiba-tiba contohnya dari kawasan redup, tiba-tiba masuk ke kawasan panas, dan sebagainya.

Sakit kepala sinus ialah disebabkan oleh keradangan sinus yang dihadapi oleh seseorang. Sakit kepala sinus biasanya menyerang dalam kadar sekejap tapi menyengat.

Manakala jenis sakit kepala yang ‘paling popular’ ialah kerana migrain. Setakat ini tiada penyebab rasmi yang dikatakan sebagai punca migrain, namun saintis telah mencadangkan beberapa penyebab migrain:

  • Kekurangan zat dan nutrisi
  • Faktor keturunan
  • Kesan dari pengambilan ubat-ubatan
  • Wanita yang mengalami haid atau pra-haid
  • Terlalu banyak mengambil kafein
  • Mengamalkan makanan yang mengandungi MSG dan nitrat

Biasanya penderita migrain akan diberi ubat tahan sakit, ubat tahan muntah dan sebagainya bagi mengawal kesakitan mereka. Bagi penderita migrain yang teruk, mereka diberi dos dadah yang agak tinggi agar dapat melalikan sistem badan mereka dari kesakitan yang ditanggung.

Pengambilan ubat-ubatan boleh mendatangkan risiko terhadap kesan jangka panjang kepada kesihatan.

Oleh yang demikian, memilih alternatif dengan pengambilan supplement natural adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah migrain.

Kenapa supplement lebih baik dari ubat? Kerana ia diperbuat daripada bahan makanan, dan merupakan ekstrak daripada makanan2 yang membekalkan nutrient harian. Berbeza dengan ubat yang diformulasikan di makmal daripada jenis dadah dan sebagainya.

Supplement/vitamin untuk migrain:

Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D)

Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium.  Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.




B Complex

Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitkan akibat migrain. Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang mograin, tapi juga mencegah penyakit-penyakit lain seperti depresi, strok dan sebagainya.

Bagi penderita migrain, anda hendaklah mengetahui penyebab-penyebab yang boleh menjadikan anda diserang migrain. Sekiranya ia berpunca dari pemakanan, maka anda kena lah jaga makan. begitu juga dengan perkara2 lain seperti aktiviti dan sebagainya. Dan timbagkan tentang mengambil vitamin/supplement sebagai pembantu untuk menyelesaikan masalah anda, kerana ia pasti lebih baik dari makan ubat berasaskan dadah secara berterusan.


Hubungi saya untuk konsultasi percuma


zah15@yahoo.com
0196536303


Read more http://vitaminsemulajadi.com/merawat-migrain-dengan-ostematrix-dan-b-complex/

vitamin C Shaklee

Vitamin C Shaklee dah out stock?

6:42 PTG


Assalamualaikum Semua ..

Semalam kecoh geng-geng Shaklee saya apabila mendapat berita bahawa stok Vitamin C di semua stokis  seluruh negara telah habis .. HABIS??? wahhh .. Hebat betul penangan Vitamin C shaklee ni maklumlah ramai yang telah mencuba dan mendapat kesan positif daripadanya. Siapa tak cemburu melihat kulit kawan yang dahulunya kusam, berjerawat tapi kini putih bersih halus mulus (haha .. over la pulak ) .. Badan pun rasa sihat .. Tak payah la berhabis duit membeli krim kecantikan dan pergi facial beribu ringgit untuk mendapatkan kulit muka yang cantik. Cukup sekadar kita makan vitamin-vitamin yang semulajadi dan terbaik .. Bila dalaman sihat luaran pun cantik insyaAllah.

Mari kita lihat apa kebaikan Vitamin C Shaklee ..


√ Sumber Vitamin C Semulajadi yang Disalurkan Jam demi Jam
√ Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian.
√ Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan.
√ Vita-C 500mg yang semulajadi ini membantu menyediakan vitamin C yang diperlukan tubuh.
√ Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.*

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Kod Produk 10104 (180 pil)

===============================

Fungsi Vitamin C secara umum:

• Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal, dan untuk gusi yang sihat.
• Ia menolong dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protin sistem imuniti yang penting , dan diperlukan juga untuk metabolisma folik asid , tairosin, dan phenylalanine.
• Kajian menunjukkan bahawa dengan mengambil vitamin C boleh mengurangkan gejala penyakit asma.
• Ia mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran , menolong mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti.
• Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi.
• Ia boleh bercantum dengan bahan toksik seperti sesetengah logam berat, dan menjadikan mereka tidak merbahaya, oleh yang demikian bahan tersebut boleh dinyahkan daripada badan.
• Sedangkan racun labah-labah hitam yang bisa boleh ditawarkan dengan memberi vitamin C dalam dos yang tinggi.
• Vitamin ini juga boleh mengurangkan paras "low-density lipoproteins" (LDL) atau kolestrol yang tidak baik , dan pada masa yang sama meningkatkan " high-density lipoproteins " (HDL) atau kolestrol yang baik , juga menurunkan tekanan darah tinggi dan membantu mencegah " atherosclerosis" .
• Ia juga sebagai keperluan dalam pembentukan collagen.
• Vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam
• Boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts)
• Mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.


================================
Apakah tanda kekurangan Vitamin C yang sangat ketara?

* Mudah selsema
* Mudah tertekan (stress)
* Kulit kelihatan sangat kering dan bersisik
* Tapak kaki keras dan kasar
* Mudah bersin
* Luka yang lambat baik
* Wajah nampak tua berbanding umur (Vitamin C membantu pembentukan kolagen)
* Mudah dapat ulcer
* Mudah demam
* Penyakit Skurvi
dan banyak lagi.

Untuk mengetahui dengan sangat cepat sama ada kita cukup
Vitamin C atau tidak ialah:

1. Gusi mudah berdarah setiap kali digosok.
ATAU
2. Cuba goreskan kulit tangan dengan menggunakan kuku sendiri. Jika ia menghasilkan satu garisan warna putih yang jelas lagi nyata, maka itu tandanya anda kekurangan Vitamin C yang ketara.

===============================
Harga Runcit:

WM: RM 92.50

EM: RM 97.50

Qty: 180 biji


Macamana .. Nak cuba? Kalau u all nak cuba dont worry .. Kami masih ada banyak lagi stok yang disimpan oleh pengedar-pengedar kami .. Hubungi saya untuk maklumat lanjut. Dapatkan Shaklee Sustained Release Vita-C 500 mg™ yang asli dari pengedar Sah Shaklee.

Hubungi saya di

zah15@yahoo.com
sms/whatsapp : 0196536303

crochet booties

Mini hand bag

7:15 PTG



Assalamualaikum semua,

Lama dah saya dah update tentang kerja kaitmengait saya .. ia masih berjalan seperti biasa cuma agak slow sikit sejak kebelakangan ini sebab saya sibuk sikit dalam dua tiga bulan yang lepas hingga ke hari ini. Mula-mula pindah rumah .. lepas tu bulan puasa .. lepas tu raya .. sekarang ni anak saya sedang menduduki peperiksaan UPSR .. mohon doa kawan-kawan semua semoga anak saya dan semua anak-anak yang sedang dan akan menduduki peperiksaan besar tahun ini agar mendapat keputusan yang cemerlang .. insyaALlah. 

Bila asyik sibuk je dua tiga bulan ni .. badan rasa tak sedap je .. kaki lenguh-lenguh .. aduhh .. inilah dia .. kena terima kenyataan bahawa usia dah semakin lanjut .. badan dah tak kuat seperti dahulu. Bila duduk mengait lama-lama mula lah sakit pinggang .. kebas-kebas. Alhamdulillah selepas saya mengamalkan makan calcium Shaklee sebanyak dua biji setiap hari, hilang dah lenguh-lenguh badan saya ... 

Hmm .. berbalik kepada kerja kaitmengait saya tu .. alhamdulillah walaupun agak lewat .. tapi siap juga handbag kecil untuk anak kawan saya. (Gambar di atas). Ekceli dah siap dah sebelum raya tapi saya tak puas hati dengan hasilnya jadi saya buka kembali dan repair mana-mana yang patut. First time buat beg macam ni .. rasanya saya tak nak lagi lah buat beg sebegini sebab saya rasa bersalah bila hasilnya pada saya tak perfect .. huhu. 

Selain itu seperti biasa saya telah menyiapkan beberapa topi dan kasut yang ditempah. Terima kasih kepada customer-customer yang baik hati dan sabar menanti .. =) 




Ada banyak lagi sebenarnya tapi tak snap gambar pula .. hehe.. 


OK .. sekian buat kali ini .. semoga ketemu di lain entri .. adios amigos .. 

Happy crocheting!!


GLA Complex Shaklee

Untuk Bacaan Wanita Sahaja! GLA Complex & Period

5:52 PTG

Hari ni saya nak kongsi cerita dari blog Mommy Lyna ..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Seorang wanita yang sihat dan tidak hamil biasanya mengalami haid atau period sebulan sekali, dalam jangkamasa antara 28 hingga 32 hari. Tapi ada kes2 yang mana seorang wanita mengalami tempoh haid yang lebih pendek, lebih panjang atau tidak tetap.

Kebanyakan kes2 di atas mungkin disebabkan hormon yang tidak stabil, walau bagaimanapun terdapat kes yang mana permasalahan haid berpunca dari masalah berkaitan organ reproduktif dan kelainan hormon.

Untuk kes2 biasa, adakalanya ketidaktetapan waktu haid memberi sedikit kerumitan untuk merancang, misalnya merancang keluarga atau merancang untuk ibadah haji dan umrah. Ia juga sukar untuk mengagak kehamilan kerana haid yang tidak datang mungkin dianggap perkara biasa sedangkan sebenarnya seseorang itu sedang hamil.

Apakah penyelesainnya?

Ini adalah pengalaman saya sendiri, seorang yg menghadapi period irregularity. Sejak zaman anak dara tidak pernah alami cycle yang tetap, heavy & severe menstrual pain.

Namun bermula Disember 2011 saya mencuba mengamalkan GLA Complex Shaklee yang diperbuat dari minyak bunga borage bermutu tinggi (biasanya orang buat dari EPO (evening primrose oil) tapi Shaklee ambil dari borage yang tentunya lebih baik). Selama 3 bulan mengamalkan GLA Complex, kitaran period menjadi teratur, tiada heavy flow seperti sebelumnya dan tiada ketidakselesaan semasa period!




Apabila bilangan kapsul dalam botol tu dah habis, saya tak buka2 botol baru.. Then period pun balik kepada asal yang irregular, heavy & painful.

Jadi sekarang GLA adalah rakan baik saya :) tambah2 bunga borage turut digunakan sebagai milk booster.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sekiranya ada yang mengalami masalah yang sama dan nak cuba GLA Complex Shaklee, bolehlah hubungi saya. Special price for you ^___^

Vivix Shaklee

Testimoni Vivix

7:14 PTG

Apa itu Vivix

Revolusi Terbaru dari Shaklee Vivix™ Minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.

Vivix ™ mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. 




Kelebihan mengambil Vivix

  • Memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.

  • Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.

  • Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.


Testimoni Vivix 

jom kita baca apa kata anne yang memberikan vivix pada emaknya...

Mak saya mengidap kencing manis dan bila makanan tidak terkawal, bacaan kandungan gula dalam darahnya mula naik mendadak. Apabila perkara ini berlarutan, penglihatan mak menjadi kabur dan makin kabur. Mak kata, apa yang beliau rasa adalah...matanya menjadi makin kembang dan berair. Apabila hal ini berlaku, maka mak tak boleh melihat dengan baik bertambah buruk lagi mak tidak dapat memandu. Mak saya tak boleh makan sebarang supplement kerana ia akan menambah burukkan keadaan yang dia lalui. Mungkin disebabkan fungsi buah pinggangnya yang sedikit terjejas akibat kencing manis.
Oleh kerana itu saya hanya berikan mak saya vivix sahaja. Pada mulanya mak makan setengah sudu teh sehari tetapi kerana mak saya selesa dengan vivix, beliau mengambil 2 sudu besar sehari. Kini saya bekalkan mak saya 2 botol vivix untuk sebulan consume.Dalam masa tak sampai sebulan, penglihatan mak menjadi lebih baik. Mak rasa kedudukan matanya semakin elok dan tidak seperti sebelumnya yang mana ianya mengembang dan berair.
Alhamdulillah, mak saya boleh melihat semula ....tak perlu duduk dekat dengan tv untuk menonton seperti sebelum ini disebabkan matanya yang kabur. Penglihatan mak dah kembali sedia kala. Syukur pada ALLAH atas izinNYA jua. Pengambilan vivix banyak memberi kesan positif pada paras gula dalam darah mak saya serta penglihatannya yang kabur dulu telah pulih sedia kala.
Tiada apa yang lebih menggembirakan saya selain kesihatan mak yang baik.Duit boleh dicari...selagi ada daya usaha.Mudah2an mak dapat menunaikan umrah dengan lebih baik, insyaALLAH.

kredit to dapuraulad.blogspot.com

Bulan September ni ada promosi baik untuk pembelian Vivix .. jangan lepaskan peluang ini!

Hubungi saya untuk harga istimewa sepanjang bulan September ini.

Set Kesuburan Shaklee

Supplement boleh membantu kesuburan?

12:07 PG



Memang org cakap, rezeki masing-masing, tapi pujian harus diberikan kepada mereka yg tak jemu berusaha disamping berdoa kepada  Allah yang Maha Esa untuk dikurniakan zuriat pengikat kasih sayang antara suami dan isteri. Antara yang boleh dilakukan adalah melalui pemakanan.

kehadiran cahaya mata menyerikan lagi rumahtangga.
Banyak usaha dilakukan untuk mendapatkan cahaya mata. Salah satunya adalah melalui makanan tambahan(supplement).  Saya tidak lah pandai untuk mengulas lebih lanjut tentang ini. Kerana saya bukan pakar. Boleh rujuk di blog pakar sakit puan, Dr. Hamid Arshat. 

Ingin saya kongsi disini. Apakah vitamin yang sesuai untuk masalah kesuburan. Boleh dijadikan sebagai rujukan kepada mereka yang memang merancang untuk mendapatkan cahaya mata atau pun yang masih tercari-cari apa vitamin yang sesuai .
sebagai panduan anda, berikut adalah vitamin/ suplemen/ pemakanan tambahan yang baik untuk kesuburan suami isteri.

Apakah vitamin kesuburan ini, dan bagaimanakah fungsinya kepada sistem reproduksi kita?

Vitamin Asas (Family Wellness Set)

ESP, Vita-Lea, B-Comp & Vit-C adalah vitamin asas, dan tunjang utama untuk kesihatan badan.

1. Energizing Soy Protein (ESP)
Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain-lain. ESP merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting.

2. Vita-Lea
Mengandungi 28 vitamin dan mineral yg diperlukan oleh tubuh badan seorg dewasa. Pengambilan Vita-lea sebiji sehari boleh membantu meningkatkan taraf kesihatan secara menyeluruh. Jadi, suami dan isteri perlu melengkapkan kesihatn diri dengan mengambil multivitamin ini.

3. Vitamin C
Satu tablet Vita C membekalkan 500mg vitamin C. Vita-C Shaklee adalah jenis 'sustained release' di mana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan-lahan dan tahan lebih lama di dalam tubuh badan. Vitamin C berfungsi sebagai anti-oksidan seperti Vitamin E dimana ia menjaga kualiti sel sperma. Sperma yang tidak sihat dan tidak tangkas akan bermasalah untuk bersenyawa dgn ovum.

4. B-Complex
Lengkap dengan vitamin B6 (13.5mg), B12 (40.5mcg) dan asid folik (200mcg). Pengambilan asid folik bersama-sama dengan kehadiran vitamin B6 dan B12 amatlah disarankan bagi mengelakkan anemia yang boleh menyebabkan masalah kesuburan serta mengurangkan risiko kecacatan janin dan kecacatan tiub neural.

Vitamin Kesuburan
5. Vitamin E & Selenium
Terkenal sebagai "vitamin seks". Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya juga amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita. Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel & duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.

6. Zinc Complex
Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosterone yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat.

Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina.

7. Alfalfa Complex
Diamalkan oleh wanita, terutama bagi mereka yang rasa "sakit ketika bersama", membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah). Ada juga sesetengah sumber yang mengaitkan Alfalfa bantu di dalam masalah PCOS.

8. GLA Complex
Diamalkan oleh wanita, terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur. Gamma Linolenic Acid (GLA) bantu wanita hasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti, yang juga dikenali sebagai "Mukus serviks putih telur (egg white cervical mucus)". Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat, dan sangat2 membantu sperma berenang terus ke uterus, ke Tiub Fallopio, dan ke telur (ovum). Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).

Cara pemakanan supplements
Untuk Suami
Optimum : Vita-lea, B-comp, vit-C, vit-E dan Zinc - 1 biji setiap hari.
Minimum : B-Comp, Vit-E & Zinc - 1 biji sehari.

Untuk Isteri
Optimum : Vita-lea, B-comp, vit-C, vit-E dan Zinc - 1 biji setiap hari, dan, Alfalfa - 3-5 biji sehari.
Minimum : B-Comp, Vit-E & Zinc - 1 biji sehari, dan, Alfalfa - 3-5 biji sehari.

Jika anda atau rakan-rakan anda menghadapi masalah kesuburan ini, saya amatlah berharap agar ilmu ini dapat di manfaat dan di kongsikan bersama-sama. 

Kita hanya mampu merancang dan berusaha, yang selebihnya hanya di ketahui oleh Maha Pencipta. Dia yang menentukan segala-galanya. Kita sebagai hambanya harus berusaha, berdoa dan bertawakkal, kerana dia Maha Mendengar dan Maha penyayang.

Semoga info yang saya berikan ini bermanfaat untuk mereka yang tengah berikhtiar untuk mendapatkan cahaya mata. Dan jika ada yang berminat untuk dapatkan vitamin-vitamin tersebut dengan saya. Boleh hubungi saya, Insyaallah harga istimewa akan diberikan. Kita hanya mampu merancang, berusaha dan berdoa. Allah S.W.T yang menentukan . Insyaallah...

PERINGATAN:
Vitamin Shaklee ini hanyalah sebahagian daripada usaha sahaja. Taraf kesihatan anda suami isteri turut menjadi faktor utama kesuburan, dan pastinya rezeki ini datang dari Allah Yang Maha Esa! TIADA JAMINAN anda akan terus mengandung selepas mengamalkan vitamin semulajadi ini.


kredit to http://superbvitamin.blogspot.com

Set Kesuburan Shaklee

Set Kesuburan Shaklee

12:02 PG


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Cahayamata adalah idaman setiap pasangan yang sudah berkahwin.Namun bukan semua boleh memperolehinya. Ada yang senang dapat anak, ada yang bertahun-tahun baru ada rezeki. Pelbagai usaha sanggup dibuat semata-mata untuk memperolehi anugerah istimewa ini.





Credit




Kisah ini bermula sekitar 3 bulan yang lepas…sahabat ummi ni (maaf, ummi tak leh bgtau nama atas permintaannya..)mengadu dengan ummi…Keinginan utk mengandung membuak2 dalam dirinya…Pelbagai usaha telah di lakukannya…Sebut je apa kaedah yang boleh menyebabkan hamil…Berurut sudah…pantang itulah…inilah…telan mcm2 ubat…dr yang pahit sampai ke kelat…semuanya sanggup di buat..Malahan, beribu duitnya habis membuat permanian beradas la…sperma di suntik semula ke dlm rahim dan mcm2 lagi…dan ada antara rawatan tu sgt2 menyakitkan…tapi, demi anak, beliau sanggup…Test dr doktor pakar mengatakan sahabat ummi ni tak ada sebarang masalah…si suami juga normal…malahan sperma yang di hasilkan juga sihat…so, apa masalahnya???


So, dalam keadaan ini, ummi katakan ada sesuatu yang mungkin Allah telah rancang dan pastinya ianya adalah yang terbaik…sahabat ummi ni sgt2 stress dan tertekan…hampir lupa…umurnya dah mencecah 30 an…dan telah berkahwin hampir 7 tahun lamanya…


Memang orang lain hanya mampu melihat…tetapi berat penanggungan hanya sahabat ummi dan suaminya yang rasa…kebetulan, beliau terperasan face book ummi ada gambar2 vitamin shaklee yang ummi amalkan selama ini…lantas sahabat ini bertanya jika ada yang sesuai utk hamil…Semasa itu, sejujurnya ummi merasa serba salah kerana ummi dapat rasakan betapa besar pengharapan yang di letakkan oleh sahabat ummi ini…Tetapi, oleh kerana beliau bersungguh2 ingin mencuba, ummi pasrah…Tetapi berkali2 ummi pesan pada sahabat ummi:- :”Tolong makan suami dan isteri secara konsisten, yakin dengan usaha dan banyakkan memohon kepada Yang Maha Esa (kerana semua kejadian hanya akan terjadi dengan kehendakNya) dan banyakkan berpuasa serta bersedekah kerana Allah Taala…:Dan sekiranya Allah masih juga tidak makbulkan, redhalah atas kehendakNya..kerana Dia Maha Mengetahui setiap sesuatu yang berlaku”…


Selang sebulan, ummi masih belum menerima sebarang reaksi positif dr sahabat ummi ini…tetapi sahabat ummi ni tetap juga meneruskan pengamalan vitamin2 ini…apa yg ummi perasan ada perubahan pada sahabat ummi ini…nada suaranya lbh positif, yakin dan ceria…malahan beliau turut memberitahu ummi bahawa badannya terasa lbh ringan, cergas dan bertenaga…dan katanya perhubungan suami isterinya lebih mantap dan suaminya turut memuji kulitnya yang nampak lebih bersih dr sebelumnya!!!” Tersenyum kejap ummi kerana ummi tahu berikutan pengamalan secara konsisten itu, kesannya secara perlahan2 mula nampak..


Dan dengan kuasa Allah, hari ini, setelah lebih 3 bulan mengamalkan vitamin2 tersebut…berita gembira ini ummi perolehi….terasa terngiang2 di telinga ummi jeritan gembira sahabat ummi yang akhirnya berjaya hamil setelah lebih 7 tahun menunggu…Syukur Ya Allah kerana mengurniakan kegembiraan ini buat sahabat ku…


Apa vitamin yang di makan oleh sahabat ummi ni???Tadaaa…








1) Zinc - Zinc memberi kesan terhadap berbagai hormon termasuklah hormone sex, hormone thyroid, kemandulan bagi lelaki dan perempuan, prostate, thyroid yang tidak aktif . Kekurangan zinc juga dikatakan antara sebab kemandulan – Istilah yang di gunakan adalah “Below the level of technical sterility” bermaksud di bawah paras kesuburan. Ia mempengaruhi bilangan sperm (sperm count) dan pergerakannya (sperm motility). So, zinc ni mmg penting untuk kesuburan…


2) multivitamin - untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.Dan uniknya multivitamin shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh.


3) B Compleks - paling penting untuk elak kemurungan (anti-stress) & menstabilkan hormon. Uniknya vitamin b shaklee kerana ianya turut mengandungi Folic acid dan Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon.


4) Vit E - membantu meningkatkan hormon seks baik lelaki mahupun wanita..Uniknya vitamin E shaklee kerana turut mengandungi silenium manakala vitamin E kebanyakkan di pasaran adalah dijual berasingan dengan silenium. Ia juga sangat bagus untuk jantung tetapi waktu yang sama ia boleh meningkatkan pengeluaran hormon seks testosteron.

Namun harus diingat, soal rezeki ini semuanya dari Allah. Kita sebagai manusia harus berusaha, berdoa dan bertawakal kepadaNya. Insyaallah..









kredit to http://nursalwa.blogspot.com

Set Ibu Hamil Shaklee

Set Ibu Hamil

8:15 PTG




Masih mencari-cari vitamin yang sesuai semasa mengandung?Di Shaklee ada jawapannya…Sesuai jika anda seperti saya..Macam mana tu?Orang yang tak dapat minum susu :)
OsteMatrix(calcium magnesium) – 4 biji sehari

Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.


Energizing Soy Protein – minum sehari sekali
Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.


Omega 3 (Omega Guard) – 1 biji sehari

Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan


Vitamin B Compleks – 1 biji sehari
B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.


Vitamin C – 1 biji sehari
Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.


Vita-Lea Iron Formula -1 biji sehari
Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.

untuk memudahkan kawan-kawan, kami telah menyediakan set untuk preggy momma yang terdiri daripada :

SET 1- utk 1st trimester 
  • 30′s Multivitamin (LENGKAP DGN IRON)
  • 30′s B complex (LENGKAP DENGAN ACID FOLIC)
  • 30′s vitamin C
  • 1 bottle of calcium (120 caplets)

SET 2 – utk 2nd & 3rd trimester 
  • 30′s Multivitamin (LENGKAP DGN IRON) ,
  • 30′s B complex (LENGKAP DENGAN ACID FOLIC),
  • 30′s vitamin C
  • 1 bottle of calcium (120 caplets)
  • 30′s capsule OMEGA GUARD (MINYAK IKAN, DHA)

Popular Posts