basic H shaklee

Basic H yang A++

11:23 PTG

Salam 2 all,

Apa khabar semua? Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin. Hari ini ialah hari ke 9 dalam bulan Shawal .. sekejap rasanya masa berlalu .. alih-alih cuti raya dah pun habis .. huhu. Hari ini rutin harian perlu dilalui seperti biasa. Siapa yang perlu bekerja ke tempat kerja .. siapa yang perlu bersekolah ke sekolah .. dan saya seperti biasa akan duduk di rumah membuat kerja-kerja rumah sambil mengait menyiapkan tempahan-tempahan yang belum siap dan online facebook .. hehehehe .. 


Hari ini saya nak kongsi pengalaman saya menggunakan Basic H Shaklee. Semasa cuti raya haritu saya pergi ke rumah kakak saya di KL. Kakak saya merungut lantai rumahnya 'berkerak' walaupun dah di mop selalu. Kebetulan saya baru saja beli sebotol Basic H Shaklee. Saya pun mengambil peluang untuk cuba try test betul ke Basic H ni bagus seperti yang diwar-warkan.  Saya ambil 3-4 titik cecair basic H dan meratakannya ke seluruh kawasan yang berkerak tu dan biarkan selama 10 minit. Kemudian, saya renjis sedikit air dan menggosok dengan perlahan .. walla.. hilang semua kerak2 tu tanpa perlu menggosok dengan kuat.


Sebelum dicuci


selepas dicuci

Saya sangat impress dengan hasil yang diperolehi dengan menggunakan Basic H ni kerana ia adalah cecair pencuci yang amat lembut tanpa bahan-bahan yang merbahaya tetapi tetap berkesan malah lebih baik daripada produk-produk lain. Memanglah saya boleh guna cecair peluntur lain tapi Basic H ni sangat lembut pada tangan dan eco friendly. Shaklee Basic H ni merupakan pencuci biodegradable dan tidak bertoksik yang pertama dikeluarkan oleh Shaklee pada 1960 .. Tak sabar rasanya nak mencuba menggunakan Basic H lagi kerana ia ada 1001 kegunaannya.



Saya kongsikan disini pengalaman kak N yang merupakan pengguna tegar produk shaklee selama belasan tahun. Ini apa yang dikongsikan oleh beliau

1. Saya guna untuk cuci sayur dan buah2an sebelum masak dan beri anak saya makan.

2. Saya guna untuk cuci luka atau melecur dan ianya buat luka /lecur cepat kering.

3. Saya guna untuk membersihkan meja makan rumah dan rak dapur supaya semut tak memenuhi ruang tersebut.

4. Saya guna untuk pastikan sinki saya tak tersumbat.

5. Saya guna untuk mop lantai dalam keadaan nak cepat.

6. Saya guna air basuhan untuk siram pokok yang hidupnya segan mati tak mahu supaya ia segar semula.

7. Saya gunakan basic H buat tuam kepala anak saya bila mereka demam.

8. Saya mandikan anak saya dengan basic H bila mereka kena gatal2 atau gigitan serangga.

9. Saya letakkan basic H dalam toilet utama serta dapur agar mudah capai bila diperlukan.

10. Saya gunakan Basic H untuk keluarkan gula2 getah yang melekat pada baju atau pakaian anak2 dengan senang sekali.

11. saya gunakan Basic H untuk lap cermin rumah supaya lebih bersih dan bersinar.

12. Basic H bagus digunakan untuk mencuci botol susu anak serta lampin pakai semula [ cloth diaper] dengan lebih bersih.


Akhir kata Basic H adalah pencuci serbaguna yang wajib ada.. memanglah sekarang ni ada mcm2 pencuci serbaguna tapi Tahukah anda..kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon.Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung.Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal.Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit,mata dan sistem pernafasan tapi dengan BASIC H.. anda selamat Ia tidak bertoksik, tanpa gas beracun, tanpa bahan kimia berbahaya, tanpa bahan pewangi , pH seimbang , tanpa klorin, berkesan meningalkan kotoran berminyak, kepekatan berganda... memang berbaloi-baloi.


 U all tak nak cuba ke? (^^,)





B complex shaklee

Jangan stress stress ya !!

7:54 PTG


Salah satu punca obesiti adalah stress. Jadi bagaimana B- Complex dapat membantu


Salam pagi selasa buat semua..Baru2 ni dapat badnews kawan saya kata ade seorang manager muda di tempat kerjanya meninggal akibat stroke dan kidney failure. Yang jadi tersentak sebab masih muda. Dan bila sebut stroke... saya terus teringat tentang stress..Sebenarnya stress ni punca banyak penyakit2 kronik....Banyak kesan2 kurang baik ke atas kehidupan..especially wanita. Stress menggangu sistem pencernaan kita (sakit perut,sembelit,cirit), menjejaskan sistem imuniti badan (mudah demam), meningkatkan kadar denyutan jantung, tekanan darah tinggi, sukar tidur, penambahan berat badan... haaa.. point yang last tu mmg menarik.. berat badan naik bukan je sebab anda byk makan..tapi kalau anda stress pun boleh menyumbang ke arah overweight/obesiti....

Jadi..utk mengawal stress.. anda perlukan vitamin B Complex. Disini saya nak berkongsi bagaimana B Complex membantu.Mari lihat ahli keluarga Vitamin B Complex- Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3 (niacin), Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B9 (asid folic), Vitamin B12... Kesemua jenis vitamin B ni diperlukan oleh badan anda...
  • Vitamin B1~menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisma
  • Vitamin B2~Memproses asid amino dan lemak.Juga membantu mengaktifkan vitamin B-6 dan asid folic.
  • Vitamin B3~Membantu mengurngkan kolestrol didalam darah dan pengaliran kolestrol dalam darah;membantu dalam kesihatan kulit yang baik,membantu sistem pencernaan.. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar utk menjadikan seseorang psyco/sakit mental
  • Vitamin B5~Membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang
  • Vitamin B6~Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin didalam otak kerana ketidak seimbangan serotonin akan menyebabkan depressi..
  • Vitamin B9~Bersama2 dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi didlm badan
  • Vitamin B12~Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Kekurangan B12 akan menyebabkan depressi,tidak tenteram
B Complex pilihan saya......................
.
B- Complex dari jenama Shaklee. Kenapa?
Ia mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif
~Asid folik tambahan dan vitamin B penting tidak mudah diserap. Oleh itu, Shaklee berjaya menghasilkan kandungan asid folik yang unik serta boleh membuatkan zat makanan lebih mudah diserap dan teknologi berpaten ini eksklusif untuk Shaklee. ~
Mudah di telan. ~Mengandungi kesemua 8 Vitamin B yang pentingtermasuk 100% Nilai Harian biotin

Semoga perkongsian ini berguna untuk semua.. kerana kesan daripada stress/ depresi amatlah buruk ...jika dibiarkan.boleh menjurus ke penyakit fizikal.~overweight, obesiti, jantung, sakit perut, cirit dan byk lagi.... .dan yang lebih parah ia juga boleh menyebabkan penyakit mental yg kronik....Akhir kata.... sayangilah diri anda. .kerana saya yakin ramai diluar sana yang sayangkan anda..Pautan

Jika berminat nak dapatkan B Complex Shaklee.. bolehla hubungi saya


emel zah15@yahoo.com
whatsapp/sms : 0196536303

kredit to mamafaiz.com

other

Jangan tertipu dengan label organik!

4:16 PTG



Banyak produk organik dalam pasaran sekarang, ada sayur organik, ayam organik, makanan bayi, produk makanan, kosmetik, vitamin organik dan pelbagai lagi. Masalahnya; sejauh mana kesahihan organik seperti yang didakwa?  Sebagai pengguna kita harus peka, ambil peduli dan perlu bijak menilai supaya kita tidak mudah tertipu dengan hanya label PRODUK ORGANIK.

Sejak ada kesedaran 'green living' ni, saya banyak membaca, mencari maklumat supaya saya lebih faham cara membaca label pada produk. Berikut adalah antara maklumat yang saya ingin kongsikan kepada anda ibubapa yang prihatin. Jom baca!

kredit
Sekarang zaman kembali kepada ‘fitrah’ atau back to basic. Dapat kita lihat pada praktik menyusukan anak, menggendong anak, dan tak ketinggalan menggunakan barangan semulajadi dan organik.
Produk organik adalah pilihan terbaik di zaman penuh pencemaran ni.. Organik bermakna tanpa bahan kimia digunakan dari awal proses (penanaman dan penternakan) hinggalah kepada pengilangan dan packaging.
Namun begitu, adakah anda pasti produk ‘organic’ itu benar2 organik?

Untuk mendapatkan seal USDA Organic, satu2 produk itu mesti memiliki 95% bahan organik. 

Untuk mendapatkan seal Natural Products Association, sesuatu produk itu harus hanya mengandungi produk2 natural (not considering organic?). 

Untuk mendapat seal di atas, produk tersebut mesti mengandungi 70% bahan organik. 

Seal di atas agak kontroversi kerana meluluskan produk sintetik.. Banyak produk kegunaan harian yang menggunakan bahan kimia berbahaya meletakkan label ‘natural’, atau ‘organik’ pada packaging mereka kerana:
- USDA Organic hanya ‘cover’ bahan makanan & produk food-grade
- Tiada undang2 yang menghalang pengilang menggunakan nama ‘natural’ pada label mereka.
- Pengilang boleh menggunakan label “organic” bila bahan organik adalah 70%, walaupun mereka gunakan bahan kimia berbahaya.
Jadi, apa yang patut kita buat?
1- Perhatikan label. Even the famous B******* pun ada guna SLS.
2- Ketahui nama2 bahan kimia yang diperolehi dari tumbuhan supaya tak keliru.
3- Ketahui nama2 bahan kimia yang berbahaya.
Pastikan tidak tertipu dengan nama. Baca label terlebih dahulu! :)


Alhamdulillah sekarang saya tak risau sangat sebab saya dah jumpa produk yang 'green living', selamat dan berkesan tanpa kesan sampingan. Hubungi saya untuk maklumat lanjut.
Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:
zah15@yahoo.com
sms/whatsapp : 0196536303

kredit to dapuraulad.blogspot.com

GLA Complex Shaklee

Bagaimana GLA Membantu Dalam Masalah Kesihatan

3:39 PTG


GLA Complex dikatakan dapat membantu dalam beberapa masalah kesihatan. Persoalannya, bagaimana nutrisi ini dapat menolong tubuh kita menghadapi keadaan2 seperti dalam rajah di bawah:
OK di sini saya nak kongsikan bagaimana GLA boleh membantu..

Penyakit Kardiovaskular - kesan anti-radang, mengurangkan pengagregatan platlet; merendahkan tekanan darah dengan mengurangkan getaran salur darah, menurunkan paras kolesterol.

Artritis (artritis reumatoid dan lain-lain gangguan radang) - kesan anti-radang, sokongan imun; membetulkan masalah kekuranga EFA dan GLA.

Gangguan kulit (ekzema, jerawat, dermatitis) -kesan anti-radang; fungsi EFA; sokongan imun.

Alahan & asma - kesan-anti-radang; fungsi EFA sokongan imun.

Penurunan berat badan - meningkatkan metabolisme sel; menyeimbangkan kadar elektrolit dan air.

PMS - menyeimbangkan elektrolit dan imbangan air; memberi bekalan EFA yang cukup

Sklerosis - membekalkan EFA dan menyelesaikan kekurangan GLA; sokongan sistem imun; mengurangkan pengagregatan platelet, menyeimbangkan prostaglandin.

Benign payudara dan cyst -  mencukupkan bekalan PGE1; kesan anti-radang.

Hiperaktif dalam kanak-kanak - GLA dan EFA boleh memberi sokongan; alahan dikurangkan.

Skizofrenia - menyeimbangkan asid lemak omega-6, PGE1 terlalu rendah, dan PGE2 terlalu tinggi.

Depresi - membekalkan GLA kerana depresi berkait dengan kekurangan GLA.


hubungi saya untuk harga istimewa

zah15@yahoo.com
sms/whatsapp : 0196536303



kredit to vitaminsemulajadi.net

eczema

Anda ada eczema? InsyaAllah ini penyelesaiannya

5:47 PTG


APA ITU EKZEMA??
Ianya adalah gangguan kulit yang sering berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa. Dermatitis Atopik atau Ekzema adalah satu keradangan kulit yang kering dan berasa gatal. Keadaan kulit ini muncul pada siapa pun dari bayi kepada orang tua..  

BAGAIMANA RUPA DERMETITIS/ECZEMA ATOPIK 
Eksim dapat tiga jenis; ringan, sedang atau berat. Dalam kes paling ringan kulit berwarna merah, sedang, kekeringan dan berduri. Dalam kes sedang sampai parah dapat sangat memerah, gatal luar biasa, patah, renyah, pengelupasan, mentah, berdarah dan menangis cecair yang dikenali sebagai eksim basah. Orang dengan AD mempunyai semua mempunyai kecenderungan yang lebih kering, kulit gatal dan mudah jengkel. Hal ini boleh melanjutkan selama bertahun-tahun dan juga boleh mengakibatkan smashing dari kulit. 


FAKTOR-FAKTOR EKZEMA MENJADI LEBIH TERUK 
  • Perubahan suhu bilik secara tiba-tiba, senaman yang teruk dan cuaca yang panas dan lembap. 
  • Sentuhan dengan rumput atau pasir. 
  • Pakaian sintetik (sebagai contoh nilon) atau sakhlat. 
  • Kanak-kanak seharusnya memakai pakaian kain kapas atau pakaian dengan peratusan kandungan kapas yang tinggi. 
  • Perasaan susah hati yang beremosi. 
  • Penggunaan sabun berubat, mandi buih, air panas (yang cenderung membuang minyak semula jadi daripada kulit) secara sering. Gunakan sabun yang sederhana atau pengganti sabun seperti salap yang mengemulsi. 
  • Suhu air mandi seharusnya sejuk. 
  • Gunakan bahan cuci yang sederhana untuk membasuh dan membilas pakaian sebersih-bersihnya semasa cucian. 
  • Asap rokok. Di dalam bilik yang tertutup, asap dan wasap akan merengsakan kulit. Adalah baik untuk melarang merokok di dalam rumah. 
  • Bulu anjing dan kucing. Semua binatang peliharaan yang berbulu akan menjadikan ekzema lebih teruk. Elakkan daripada memelihara kucing dan anjing di dalam rumah. Begitu juga dengan alat-alat permainan yang berbulu dan permaidani. 
  • Makanan yang merengsakan dan air liur. Jus asidik dalam buah-buahan sitrus. Sebagai contoh buah oren dan sayur-sayuran seperti tomato boleh menyebabkan ekzema di sekeliling mulut. Ini selalu menjadi lebih teruk dengan jilatan bibir dan lelehan air liur. Adalah berkesan sekiranya anda menyapu satu halangan pelindung vaselin di sekeliling mulut, 2 hingga 3 kali sehari dan sebelum makan.
Masalah ni takde ubat specific ya... Bukan mcm demam, telan ubat demam, baiklah esok lusa... Tapi, dgn supplemen, ia hanya dapat kurangkan sahaja masalah eczema ni supaya tak melarat... Jom kita ikuti beberapa testimoni dari pengguna-pengguna Shaklee yg menghidap eczema yagn mengambil supplemen Shaklee.  


Beeha (Consume ESP + Nutriferon)
since saya ade eczema, resdung n asthma.. so kak Cery MamaFaiz suggestESP n nutriferon memandangkan asthma yg teruk..tu pon pas baca blog kak cery satu hari tah berapa kali utk get the confident tuu..ehehe... soconsume nutriferon everyday and esp 2kali sehari.. x smpai 2mggu,alhamdulillah, xsedar lgsg masalah eczema, allergy kulit dah ilang! magic kan.. dah xperlu laa nak sapu2 cream farmasi macam2..hanya org yg ade masalah eczema n kulit aje yg tau betapa susahnye kalau datang tang gatal2 tu.. blom lg kulit jd xcantik, berkudis lg.. tp alhamdulillah sgt.. satu masalah ilang.. 
kulit muka rs makin better..  
Pn Fida (Consume ESP, Set B , Nutriferon, Omega) 
fida punya ekzema dah tinggal 10% lagi nak baik.. maksudnya gatal2 dah hilang, tinggal nak elokkan kulit kering je.. alhamdulillah, berkat consume shaklee and tawakkal pada Allah.. 
Pn Norita (Consume ESP) :
Jika dahulu, ibu tidak boleh langsung makan apa jua juadah yang dimasak oleh mak ibu dalam bentuk seafood, mulalah kaki berkudis dan bernanah. Tapi kini alhamdulillah, sudah berubah dan ibu tiada masalah untuk makan segala macam makanan laut termasuklah umai Ibu dapati sejak ibu mula mengambil ESP sebagai makanan tambahan pada tahun 2001 dulu, kulit muka yang mudah ditumbuhi jerawat dah mula menunjukkan perubahan yang positif. Kaki ibu yang mudah berkudis apabila makanan laut pun sudah banyak berubah dan tidak menunjukkan kesan seperti sebelum consume ESP. 
 Ibu membuat kesimpulan bahawa ESP Shaklee banyak membantu tubuh ibu menghasilkan sel yang sihat. Begitu juga dengan keadaan Addin dan Nasa yang mempunyai masalah gegata dan ekzema.Ibu akan pastikan mereka ini minum Energizing Soy Protien (ESP) dengan bancuhan Performance Drink (PD) untuk 1-3 kali sehari dengan bancuhan yang moderate iaitu tidak terlalu pekat mahupun tidak terlalu tawar.ESP sangat membantu mengurangkan masalah yang mereka alami, alhamdulillah.
Nur Fiza :
Sejak lahir, Aisyah dah diserang Ekzema. Apa yang pasti, pasti dia akan menangis sambil menggaru kepala, leher dan bahagian lampin.Saya notice kawasan yang kerap jadi merah-merah ialah di kawasan leher, sekitar bahu dan bahagian lampin. Yang paling teruk ialah 2-3 minggu lepas, setiap malam dia bangun, mengamuk2..atai!atai!. Heran, hari tak panas, badan tak berpeluh pun apsal jadi jugak. Apa nak buat ek. Aisyah jenis yang tidak suka telan ubat.Sebenarnya, saya dah beberapa kali bawa Aisyah berjumpa doktor. Tapi kali ini saya tidak berbuat demikian kerana, saya tahu, masalah ini akan terus berulang dan berulang, setakat sapu krim, bagi makan ubat, gatal-gatalnya tak hilang-hilang pun. Bila tanya doktor, sebab apa dan sampai bila, doktor jawab, biasalah ekzema ni terjadi di kalangan budak-budak, tak bahaya pun, jangan risau...
Emak memberi petua agar disapukan air garam pada bahagian yang gatal-gatal tu terutama di bahagian lampin. Cara ini memang berkesan tetapi hanya untuk sementara. Esok, jadi lagi, fed up! fed up!
Berpandukan pengalaman yang dikongsikan oleh Kak N tentang bagaimana beliau merawat anaknya yang ekzema, saya pun cuba cara yang sama. Saya masukkan setengah sudu kecil ESP ke dalam botol susu Aisyah. Semenjak dari hari itu Aisyah tidak lagi menjerit2 di tengah malam. Hampir 3 minggu barulah kesan merah-merah yang menggelikan itu completely hilang. Sekarang ni, saya masih continue masukkan sedikit ESP ke dalam bancuhan susunya setiap malam beserta sedikit Mealshake sekali setiap hari.Ini bagi memastikan Aisyah tidak lagi diserang keradangan kulit yang teruk. Sekarang ni, Aisyah bukan sahaja dapat tidur lena, malah lebih nyenyak dan kurang meragam bila bangun tidur.


Jadi kawan2 semua.. jgn risau ya.. jika anda mengidap eczema. ia bukannya bermakna dunia dah berakhir.. Antara option yang saya rasa lebih mudah dan juga memberi kesan yang sama hebatnya adalah mengambil ESP dan Nutriferon sahaja. 


Apa kata dapatkan sekurang2nya ESP dan Nutriferon hari ini.. dan anda boleh juga add on Basic H sebotol utk pelbagai fungsi especially bilas di kulit yg ada eczema danbersama Krim Multi Purpose Herba Blend untuk kelembapana kulit agar tidak kering..... Anda cuba lah selama 30hari dan rasakan perbezaannya...memang berbaloi2..


Hubungi saya untuk mendapatkan harga istimewa bagi produk ini. 

emel zah15@yahoo.com
sms/whatsapp : 0196536303




shaklee

Produk kesihatan wanita terbaik

5:22 PTG


Adakah anda mengalami masalah kesihatan wanita seperti:

  • Sering dilanda PMS
  • Simptom pra-menopos
  • Rutin harian yang penuh dengan stress dan tekanan
  • Tak sempat makan sebab sibuk sangat
  • Rambut gugur
  • Mudah mengantuk
  • Mood yang tak tentu
  • Susah tidur
  • Metabolisma menurun dan badan makin membesar
  • Gemuruh
  • Sakit kepala
  • Kembung perut
  • Kekeringan pada mata, kulit dan faraj
  • Kurang selera untuk bersama suami
  • Mudah lupa

Masalah di atas bukan penyakit, sebaliknya ia berkaitan dengan kekurangan beberapa jenis nutrisi yang penting.

Masalahnya sekarang sukar untuk mendapat satu keadaan yang sangat ideal bagi mendapatkan semua bekalan khasiat ini kerana:-


Makanan Hari Ini Tak Sama Macam 50 Tahun Lepas


  • Makanan diproses
  • Penambahan bahan kimia sebagai aditif
  • Tanah pertanian yang kehilangan nutrisi
  • HAiwan ternakan dicucuk hormon dan antibiotik
  • Proses tuaian sebelum tumbuhan cukup matang mengurangkan nutrisinya
  • Lelemak yang diproses menggalakkan penghasilan radikal bebas


Jangan Panik!


Kita masih boleh lakukan sesuatu untuk atasi masalah di atas

  • Jalani diet ‘semulajadi’ atau ‘makanan sebenar’ dengan mengurangkan pengambilan makanan yang diproses
  • Makan makanan yang diternak dan ditanam secara organik
  • Minum air bertapis
  • Pilih sumber protein berkualiti
  • Elakkan pengambilan gula buatan

Perlukah pengambilan produk kesihatan wanita dalam ertikata lain VITAMIN?

Anda sendiri perlu menjawabnya dan andaikata anda pilih vitamin, pastikan:

  • Produk kesihatan tersebut mempunyai kadar penyerapan yang tinggi. Bagaimana? Dapatkan laporan ujian klinikal untuk produk tersebut.
  • Produk tersebut tidak menggunakan perasa, pewarna mahupun bahan-bahan sintetik!
  • Produk kesihatan tersebut mempunyai nilai nutrien yang seimbang.
  • Selamat! Ya, banyak vitamin yang tak selamat

Usah telalu ghairah dengan lambakan produk kesihatan untuk wanita di pasaran. Anda mesti bijak memilih yang terbaik dan tidak memberi kesan sampingan. Yang penting ia adalah berkualiti tinggi dan diuji ke atas manusia untuk memastikan ‘jaminan keselamatannya’.

Hubungi saya untuk mendapatkan pek penjagaan kesihatan wanita pada harga istimewa sekarang.


email : zah15@yahoo.com
sms/whatsapp : 0196536303

mealshake shaklee

Vitamin Untuk Anak-anak yang belajar

5:06 PTG






Tahun ini tahun yang agak mendebarkan bagi saya kerana anak sulung saya akan menduduki peperiksaan UPSR kurang sebulan sahaja lagi. Pelbagai usaha telah dilakukan yang hanya mampu di buat sekarang hanya berdoa kehadrat Ilahi semoga anak saya diberikan kesihatan dan ketajaman fikiran untuk menghadapi peperiksaan tidak lama lagi. Selain daripada menghantar anak saya ke kelas-kelas tambahan dan memberikan latihan di rumah, aspek pemakanan dan kerohanian juga selalu saya dititikberatkan. Jom baca bagaimana pemakanan dapat mempengaruhi pencapaian anak-anak dalam pembelajaran. Artikel ini saya ambil dari blog vitaminsemulajadi.com.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Adakah kanak-kanak memerlukan vitamin? Ia perlu dilihat dalam pelbagai sudut. Pertama, ibu bapa harus faham, VITAMIN BUKAN PENGGANTI MAKANAN. Makanan seimbang, segar, serta halal adalah kunci utama kepada kesihatan dan tumbesaran. Ibu bapa harus menyediakan pelan pemakanan seimbang untuk anak-anak dan menggalakkan anak memakan makanan sihat dengan tidak mengambil makanan rapu. Jadi pengambilan vitamin tidak seharusnya menjadi alasan untuk ibu tidak menyediakan makanan berkhasiat secukupnya.

Kedua, kanak-kanak memerlukan NUTRIEN YANG SECUKUPNYA untuk tumbesaran fizikal dan perkembangan minda mereka. Kajian menunjukkan pengambilan nutrien mengakibatkan mood tertentu, justeru kekurangan nutient menyebabkan perubahan pada mood dan fokus. Misalnya asid amino yang dipanggil  tyrosine berperanan dalam penghasilan hormon dopamine and epinephrine yang meningkatkan kepekaan dan tenaga. Kekurangan tyrosine menyebabkan anak-anak menjadi mudah letih dan kurang fokus.

Ketiga, corak pemakanan kanak-kanak zaman moden yang adakala tidak terjaga. Miasalnya apabila ibu sibuk dan bekerja, anak-anak bersarapan sendiri di sekolah. Malah kemungkinan ada yang terlepas sarapan, malah mungkin bersarapan dengan menu yang tidak sihat. Kerana ibu bapa tiada bersama untuk memantau, jadi kita tak tahu apa anak kita makan sebenarnya (kecuali bawa bekal dari rumah).

Oleh sebab itu, bekalkanlah nutrien yang secukupnya untuk anak-anak yang bersekolah agar mereka dapat mengoptimumkan potensi mereka untuk belajar.
Adakah anak saya perlukan vitamin tambahan? Boleh jadikan point-point di bawah sebagai benchmark:
Adakah anak anda usia sekolah…

  • Tidak dapat memberi tumpuan untuk jangkamasa yang lama (short attention span)
  • Kurang peka
  • Mengambil masa yang lama untuk bertindakbalas
  • Lesu dan kurang bertenaga
  • Produktiviti menurun

Sekiranya anak-anak anda mengalami tanda di atas, kemungkinan besar mereka kekurangan nutrisi dalam diet harian, termasuk pengambilan air. Cukup makan, itu tidak menandakan mereka  cukup nutrient. Stop filling the tummy, start feeding the brain.

Nutrien yang penting untuk perkembangan fizikal dan minda anak-anak:
mighty 3 gems
Mighty 3 Gems terutama MEALSHAKE membekalkan vitamin, mineral dan protein yang penting untuk perkembangan minda dan fizikal anak-anak. Bekalkan Mighty 3 Gems sebagai pelengkap sarapan anak-anak di sekolah, agar mereka tak lagi:

  • Mengantuk dalam kelas
  • Lesu dan pasif
  • Lambat tangkap apa yang diajar

Malah ia turut membantu memelihara kesihatan mereka secara menyeluruh.
Dapatkan set ini untuk anak-anak anda.
Ibu-bapa juga turut memilih:
vitalea cilhdren
vita c chewable

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

InsyaAllah berkat usaha kita sebagai ibu bapa akan diberikan ganjaran oleh Allah SWT.

Jika anda berminat untuk mencuba, hubungi saya untuk mendapatkan set istimewa ini.

zah15@yahoo.com
0196536303

shaklee

Vitamin Sebagai Alternatif Kepada Ubat

3:23 PG

Lumrah bila kita hadapi masalah kesihatan, kita akan diberi ubat. Samada masalah itu berpunca dari perkara fizikal seperti kuman, mahupun psikologi, cara untuk menanganinya di hospital dan klinik biasanya adalah ubat yang berunsurkan dadah.



Walau bagaimana pun, ubat bukan satu2nya jalan untuk masalah kesihatan. Ada alternatif yang lebih baik, iaitu vitamin. Ini telah diamalkan oleh Dr Atkins (biasa kan dengar Diet Atkins) yang menggunakan vitamin untuk merawat pesakit insomnia, diabetes dan darah tinggi.

Jadi jom kita lihat apakah alternatif yang lebih sesuai untuk tubuh badan kita sebelum 'menyuntik' tubuh kita dengan ubat2 drug ni...

ANTIBIOTIK & ANTIHISTAMINE digantikan dengan GARLIC, VITA C, NUTRIFERON, CAROTOMAX, VITA E WITH SELENIUM

ANTIDEPRESSANT digantikan dengan B COMPLEX, OSTEMATRIX

UBAT DARAH TINGGI digantikan dengan OMEGA GUARD, OSTEMATRIX, VITA-C

UBAT TAHAN MUNTAH digantikan dengan B COMPLEX

UBAT RENDAH KOLESTEROL digantikan dengan B COMPLEX, VITA C, VITA E, OSTEMATRIX

UBAT SEMBELIT digantikan dengan HERB-LAX, OSTEMATRIX, B COMPLEX, VITA C

SEDATIF digantikan dengan B COMPLEX, OSTEMATRIX, ZINC COMPLEX

AWAS! ANDA TIDAK BOLEH BERHENTI MAKAN UBAT DOKTOR SEKIRANYA ANDA SEDANG MENGAMBILNYA. SILA DAPATKAN NASIHAT DOKTOR DAHULU.


 

Kenapa mengambil vitamin sebagai alternatif lebih baik dari makan ubat?

Kerana vitamin adalah komponen yang membina tubuh kita, sebaliknya ubat adalah dadah, yakni benda asing yang mengurangkan simptom kesakitan. Vitamin yang asli tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Pilihan di tangan anda :)




-----------------------------------------
Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia, Indonesia, etc. Hubungi saya untuk maklumat lanjut dan konsultansi percuma.


Zaharah
zah15@yahoo.com
0196536303


<< kredit to vitaminsemulajadi.net >>

diamond stitch

Diamond stitch

12:04 PG





Salam Semua .

Lamaa saya tak update blog .. sori yer .. saya sangat-sangat bz. InsyaAllah nanti bila lapang sikit saya akan update blog seperti biasa.

Apa pun .. sekarang ni saya teringin sangat nak cuba kait diamond stitch seperti gambar di atas .. mesti cantik kalau guna stitch ni untuk buat beg ke .. sweater ke .. hmmm .. tak sabar nak mencubanya. Anyway .. bagi siapa yang nak cuba buat juga, di bawah ni ada tutorial bagaimana nak buat diamond stitch .. tapi bukan dalam bentuk topi .. basic je dulu ..

http://crochettalk.com/links-resources/1381-how-crochet-diamond-stitch.html

Jom belajar sama-sama!

nutriferon shaklee

10 Bahan Toksik Dalam Produk Harian Penyebab Autism

9:50 PTG


Menurut Centers for Disease Control, (CDC Amerika) 1 daripada 88 kanak-kanak dikatakn berpotensi untuk menghidap autism, dan kadar ini semakin meningkat dari setahun ke setahun. Kadar penghidap autism ini juga meningkat sebanyak 78% berbanding 10 tahun lalu.

Children's Environmental Health Center (CEHC, dengan diketuai oleh Dr. Philip J. Landrigan, Pengarah CEHC, Dr. Linda Birnbaum, pengarah diNational Institute for Environmental Health Sciences (NIEHS), dan Dr. Luca Lambertini dari CEHC; telah mengeluarkan satu laporan yang menyenaraikan 10 bahan kimia berbahaya dalam produk kegunaan harian yang dikenalpasti penyumbang utama dalam masalah pembelajaran dan autism.

10 bahan kimia berbahaya tersebut adalah:

  1. Plumbum
  2. Methylmercury
  3. PCBs
  4. Organophosphate pesticides
  5. Organochlorine pesticides
  6. Endocrine disruptors
  7. Ekzos kenderaan
  8. Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH)
  9. Brominated flame retardants
  10. Perfluorinated compounds
 Di manakah bahan-bahan tersebut boleh didapati?

Plumbum 

Methylmercury

  • Makanan laut

PCBs

  • Bekas plastik
  • Lelemak haiwan dalam lilin, sabun, etc

 Organophosphate pesticides & Organochlorine pesticides

  • Sayur & buah-buahan yang tidak ditanam secara organik

 Endocrine disruptors

  • Bahan kimia sintetik
  • Air

  Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH)

  • Asap rokok
  • Air tercemar
  • Syampu, krim

 Brominated flame retardants

  • Ditambah ke dalam pelbagai produk dan barangan rumah bagi mengelakkan kebakaran - bahan elektrik, tekstil, etc.

Perfluorinated compounds

  • Habuk dalam rumah
Bagaimanakah? Di sekeliling kita memang tersedia benda-benda ini. Kerana itu kita harus menukar cara hidup. Kurangkan penggunaan bahan kimia dan bertukar kepada makanan organik. Sekurang-kurangnya kita dapat mengawal, kalaupun tidak mencegah secara terus.

Dapatkan Nutriferon dari Shaklee untuk meningkatkan sistem imun badan untuk seisi keluarga. 



Untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya di 

zah15@yahoo.com
0196536303




Popular Posts