Booties

Mawaddah yang comel

3:20 PG


Assalamualaikum semua,

Aduh .. pening saya dua tiga hari ni .. mengalahkan orang yang buat phd pulak rasanya .. ha ha ha. Tak tau la sebab apa rasa macam ada deadline untuk nak buat semua benda sampai tak senang duduk dibuatnya. InsyaAllah lebih kurang 28 hari lagi semua barang-barang saya akan di masukkan ke dalam kontena untuk di'shipping' kan ke Malaysia. Semua kerja seperti packing, mengait tempahan booties dan kopiah, menyiapkan cenderamata untuk cikgu-cikgu sekolah, mencari cenderamata untuk keluarga di Malaysia, dll, mesti disiapkan sebelum itu.  Serabut rasanya sebab saya ni .. time management yang kurang berjaya dipraktikkan. Kena bawa bertenang .. tarik nafas perlahan-lahan .. he he ..

Dua tiga hari yang lepas ni saya lebih tumpukan kepada mengait booties untuk di hadiahkan kepada 'duta' tetap blog ini iaitu baby Mawaddah yang sangat comel. Semoga Mawaddah terus membesar dengan sihat dan menjadi penyejuk hati ibu dan ayahnya. Booties dalam gambar di atas itu sama patternnya dengan booties dalam entri saya yang lepas. Alhamdulillah .. seronok tengok kaki Mawaddah yang comel tu menyarungkan hasil kerja tangan saya. Saya juga dah buat satu lagi booties untuk Mawaddah tapi belum lagi diberikan padanya.


Saya guna benang yang 'multicolour' ni. Cantik effect warna yang terhasil dan rasanya tak perlu lagi ditambah bunga. Ok Mawaddah. Nanti bila kita jumpa insyaAllah Mawaddah boleh pakai booties ni pulak ye. Sekian dahulu untuk kali ini .. Happy crocheting semua!

Booties

Oh comelnya

2:35 PG



Alhamdulillah sessi belajar mengait booties saya telah selesai dengan jayanya. Seronok bila dapat buat booties untuk baby ni sebab hasilnya memang sangat comel. Sayangnya saya tak ada model untuk menggayakannya sebab anak semua dah besar .. ha ha ..

Oklah kepada kawan-kawan sekalian .. Happy crocheting!

Crocheted granny squares

8:30 PG



Assalamualaikum semua,

Dua tiga hari ni saya tak ada mood pula nak mengemas/packing barang. Entahlah. Stress sebenarnya mengemas barang ni. Masa mengemas tu terfikir macamana la pula nak unpack nih .. adui hai ... mau dua tiga bulan juga nak unpack ni nanti. So .. untuk tidak menyusahkan hati saya seperti  biasa saya alih lah perhatian saya kepada crocheting. Kali ini saya cuba belajar buat 'granny square'. Suka sangat tengok hasil kerja 'pakar-pakar' crochet mengait granny squares - granny squares yang kecil dan mencantumnya untuk menghasilkan selimut, beg dan sebagainya.



Kenapa agaknya di panggil granny square ye? Hmm .. musykil .. Agaknya ada la nenek sesiapa yang cipta cara mengait ni kot .. haha .. melalut pula saya.

Anyway .. saya memang lamaa dah teringin nak buat granny square ni tapi tak ada idea nak dijadikan apa .. selimut dah banyak dah. Lagipun kalau nak buat projek dengan granny square ni memerlukan kesabaran yang tinggi .. ye lah .. nak kena buat dulu kecil-kecil lepas tu nak disambung-sambung pula kan. Oleh itu saya cuba belajar dengan membuat benda yang kecil saja dulu .. cover untuk dvd player. Nak buat granny square tu mudah aje rupanya. Cuma teknik menyambungnya saya kena polish lagi. So .. ini lah hasilnya ... 



Macamana? Ok tak? Simple aje kan.. ini pun makan masa 3 hari juga nak siapkan .. hu hu. Saya plan nak tambah edging di tepinya tapi tengoklah kalau ada masa dan mood ..  he he. Seronok pula buat granny square ni. InsyaAllah nanti bila ada kerajinan lagi saya nak cuba buat projek lain pula.

Oklah .. Happy crocheting semua!

free crochet pattern

My hearts for you

6:35 PG








Assalamualaikum 2 all,

Semalam saya cuba-cuba buat 'hearts' nih. Senang aje rupanya. Kawan-kawan nak belajar juga tak? Tengok patternnya di sini ya. So far ini lah pattern yang paling saya puas hati bentuknya. Saya ada beberapa pattern hearts nih tapi bila dah buat saya tak puas hati dengan bentuknya .. cerewet kan saya ni .. he he. Selamat mencuba ya...

Happy crocheting semua!


Buku Crochet

1:51 PTG


Assalamualaikum semua,

Saya ada mendapat beberapa komen dan pertanyaan daripada beberapa pengunjung blog ini (Thanks!!!) tentang di mana boleh mereka mendapatkan buku crochet. Saya dengar cerita buku seperti gambar di atas berharga RM80++ di Malaysia. Mahal tu!! Saya beli buku ni (online) dalam GBP11, kalau convert ke RM lebih kurang RM55 lah, tidak termasuk kos pos ke rumah. Jangan jeles haaa .... Di sini saya ingin berkongsi tips untuk mendapatkan buku crochet dengan harga lebih murah dan adakalanya FREE (he he he..) Caranya mudah saja .. download ebooks. Saya ada banyak ebooks yang sudah saya download hinggakan tak ada masa nak tengok .. ha ha ha .. (eksyen pulak !!).  Cuma yang lecehnya ebooks ni bila kita nak refer buku tu nak kena on komputer. Unless kalau kita nak print lah.

Contohnya buku ini >>>


Kalau nak download buku ini, klik di sini. Nah .. dah dapat satu buku crochet. Hebat betul dunia internet ni kan. Banyak juga buku yang kita boleh dapatkan melalui ebooks ni cuma kena spend some time looking for it.Macamana? Best tak? Semuanya is just a click away. Yang tinggal sekarang hanyalah memahirkan diri membaca pattern. Ada juga yang bertanya dan meminta saya menerangkan pattern dalam bahasa Melayu. Susah juga tu. Kalau saya nak terangkan dalam bahasa Melayu, saya kena translate semua istilah crocheting ke bahasa Melayu.. hmmm. Saya tak pasti di Malaysia sekarang sudah ada atau tidak buku crochet dalam bahasa Melayu. Kalau ada, mungkin boleh rujuk buku tersebut.

Oklah, selamat mencari buku-buku , maksud saya, ebooks-ebooks tentang crochet. Semoga hari-hari anda akan lebih ceria dengan kehadiran ebooks-ebooks tersebut (^^,).

Happy crocheting semua!

Popular Posts