Siapa nak???

9:10 PTG

Tawaran di tutup! Sorry kepada siapa yang terlambat.. 








Assalamualaikum kawan-kawan,

Haa ... hari ni saya nak offer majalah-majalah knitting yang ada dalam simpanan saya ni .. saya nak bagi FREE aje .. tapi u all bayar harga postage aje laa. Dalam majalah-majalah ni ada pattern-pattern knitting dan sikit tutorial crochet. Sapa nak .. email saya ya .. zah15@yahoo.com .. Thanks.

Baby bonnet

Baby Newborn Bonnet

10:44 PTG

Assalamualaikum semua,

Apa khabar kawan-kawan semua hari ini? .. Harapnya semua sihat dan berehat di hari Ahad ni bersama keluarga. Well, to me weekends are just the same as any other weekdays. Kerja banyak perlu di bereskan. Rasanya semua pun sama kan dengan saya sebab weekends ni biasanya laundry day dan cleaning day .. hu hu .. tugas yang tak pernah nak selesai. Tapi weekend kali ini extra busy untuk saya sebab insyaAllah husband saya akan pulang ke Malaysia lebih kurang 5 hari lagi jadi saya nak kena pastikan keadaan rumah extra bersih dari biasa .. ha ha ..

Hmm .. hari ini saya nak update apa projek yang saya dah siapkan dalam minggu ini. Dalam entri saya sebelum ini saya ada tunjukkan gambar ini >>


Alhamdulillah saya dah pun siapkan projek ini .. sebenarnya ianya adalah Baby Newborn Bonnet. Item ini ditempah oleh seorang kawan yang akan melahirkan anak sulungnya dalam masa terdekat ini. Di doakan semoga kawan saya ini akan bersalin dengan mudah dan mendapat baby yang comel dan sihat (ada ke baby tak comel?? semuanya sangat COMEL!!). Actually ini first time saya buat baby bonnet ni. Model pun tak ada nak menggayakannya .. so .. gambar ini aje lah yang boleh saya tunjukkan >>



He he .. Tigger ni jadi mangsa sebagai model. Comel gak tu. Seriously, saya kena beli satu anak patung untuk dijadikan model-model saya selepas ni. Nak pinjam anak orang pun .. tak ada pula kawan yg ada baby dekat rumah saya ni .. Baby Mawaddah yang selalu jadi model saya selama ini nun jauh di United Kingdom pula.. hu hu. Rinduuuu kat Mawaddah! Bagi sesiapa yang nak patternya boleh click link ini.

Selain daripada itu, saya juga crochet kan sepasang kasut untuk kawan saya ini. Dia request nak kasut yang rupanya lain sikit daripada kasut-kasut yang biasa saya buat .. so .. ini lah hasilnya. Sorry, gambar kurang memuaskan. 

versi plain


versi berbunga

Itulah dia projek-projek saya sepanjang minggu ini. Kawan-kawan pula bagaimana? Semoga kawan-kawan semua sentiasa ceria dan dirahmati Allah. Sambil-sambil kita mengait, jom dengar ceramah agama daripada Ustaz Kazim Elias



Happy Crochetiing Semua!!!

Alhamdulillah! Syukur Ya Allah!

6:17 PTG

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah SWT kerana pada hari Isnin lepas (20 June 2011) suami saya telah berjaya memperoleh PhD setelah lebih 5 jam menjawab soalan bertubi-tubi daripada panel permeriksa dalam proses Viva Voce nya. Allah sahaja yang tahu macamana 'berasap'nya dia nak menjawab soalan-soalan mereka tapi Alhamdulillah .. Alhamdulillah.. syukur sangat segalanya berakhir dengan baik. Segala usaha dan perjuangannya selama hampir 4 tahun telah membuahkan hasil yang boleh dibanggakan. Alhamdulillah .. Subhanallah .. Allahuakbar! Can't wait for him to come back to Malaysia next week .. insyaAllah.

Sedang suami saya sibuk menyiapkan dan menyudahkan pengajiannya di United Kingdom, saya pula di Malaysia ni asyik lah memegang jarum kait menyiapkan tempahan-tempahan crochet .. he he.. tak pa .. bila hati suka penat pun tak terasa. InsyaAllah nanti saya akan letak gambar hasil crochet yang dah siap. Sebelum itu tengok sikit je dulu ..



Ok kawan-kawan .. semoga hari anda berlalu dengan keadaan ceria dan gumbira .. Happy Crocheting semua!



Apa khabar semua?

10:06 PTG

Assalamualaikum kawan-kawan semua ...

Fuhh .. sedar tak sedar dah 4 bulan saya tak post apa-apa dalam blog saya ni .. maklumlah sejak sampai di Malaysia pada 3hb Mac 2011 yang lalu saya sangat sibuk setiap hari. Ye lah .. unpack barang, uruskan persekolahan anak-anak, menyesuaikan diri dengan suasana kawasan perumahan yang baru dan lain-lain .. sehingga tak berkesempatan nak update blog. Alhamdulillah anak-anak sudah dapat menyesuaikan diri dengan cuaca panas dan lifestyle di Malaysia. Rasa macam mimpi je hampir 4 tahun merantau di United Kingdom dan sudah semestinya pengalaman di Leicester akan kami kenang ke akhir hayat. Kepada sahabat-sahabat di Leicester (yang masih di sana atau pun yang dah pulang ke tanahair) .. we will surely miss you all. Semoga ukhuwwah yang terbina akan berkekalan ke akhir hayat.

Okeh ... jom kite cerita tentang crochet pula. Aduuhh .. rindu betul saya nak kembali mengait seperti dulu. Dengan rutin harian yang baru ini, agak susah juga saya nak mencari masa untuk meng'crochet'. Tapi alhamdulillah dalam kesibukan menguruskan tugasan harian sempat juga saya menyiapkan beberapa tempahan dari kawan-kawan saya. Semuanya saya siapkan dalam masa cuti sekolah yang baru saja berlalu. Jom tengok ya ..

Yang pertama .. 137 kuntum bunga pelbagai kaler dan bentuk .. berpeluh juga nak menyiapkannya. Kiranya jadi macam orang tengok bola .. asyik ingat bola aje .. tapi saya asyik ingat mengait aje .. makan mengait, minum mengait, tidur mengait, hahaha ... selagi tak siap rasa tak tenang je hati .. hu hu .. alhamdullillah bunga-bunga ni saya dah pos kepada tuannya dan dia berpuas hati .. (thanks iza!!)

100 small flowers

close up 100 small flowers
 
37 multi layered flowers

yang ini .. 100 bunga dan satu kumbang .. hahaha.. 


Yang keduanya .. saya juga menyiapkan tempahan Mary Jane booties ni .. semuanya 7 pasang sebenarnya tapi yang selebihnya saya lupa lak nak ambil gambar. Harapnya semua mummy dan baby yang memakai booties ini akan berpuas hati .. 


Selain itu .. saya juga baru berjinak-jinak menjual buku cerita kanak-kanak yang saya beli di United Kingdom dulu. Kalau kawan-kawan semua ada kelapangan jenguk-jenguk lah blog saya tu ya .. insyaAllah saya akan jual juga beberapa pattern atau buku craft/crochet yang saya ada. Kalau ada apa-apa pertanyaan, email lah saya ya.



Ok .. sehingga bertemu lagi .. HAPPY CROCHETING SEMUA!!

Popular Posts