Selasa, 25 September 2012

Beza Obimin dan Vitalea Shaklee

Salam to all,

Seronoknya bila dengar kawan-kawan ada yang tengah pregnant tahun ni. Tentu seronok nak pegang, peluk, cium baby. Kadang-kadang rasa sedih juga sebab saya mungkin tak akan dapat mengandung lagi setelah peristiwa tragik dua tahun lepas.. ah .. tak guna nak ingatkan. Kena yakin bahawa perancangan Allah itu lebih baik dari segala-galanya. Lagipun saya dah ada 3 orang putera puteri yang menyerikan hidup saya .. so .. bersyukur dengan segala nikmat yang ALlah dah berikan pada saya. Sebab itu saya seronok sangat mengait kasut-kasut, topi dan headband untuk baby sebab rasa macam buat untuk anak sendiri aje .. hehe..

Anyway .. hari ni saya nak kongsikan info yang baru saya baca. Mesti semua sedia maklum setiap kali mengandung, ibu akan dibekalkan dengan vitamin yang namanya OBIMIN. Sejak saya terjumpa dengan Shaklee baru saya tahu rupanya banyak vitamin sintetik terdapat dalam pasaran dan salah satunya ialah OBIMIN. Patutlah bila ada yang mengalami HB yang rendah masa mengandung, HB masih tak naik-naik walaupun setiap hari telan pil-pil yang dibekalkan dari klinik.. rupanya vitamin-vitamin yang kita dok makan tu ialah vitamin sintetik.

nak tau apa perbezaan vitamin sintetik dan vitamin semulajadi? boleh refer kat link ni ya ..

http://www.rahsiavitamin.com/2011/11/5-perbezaan-vitamin-sintetik-vs-vitamin.html


So .. elakkan lah makan vitamin sintetik ya .. kalau nak tau cara mudah untuk kenal pasti vitamin sintetik, korang tengok lah dalam botol vitamin tu mesti ada silica gel. Vitamin semulajadi tidak memerlukan silica gel dalam packagingnya. Lagi satu tgk juga pada vitaminnya .. kalau ia tidak mengandungi perwarna ia adalah vitamin semulajadi .. tapi kalau dah sah-sah bila kita pegang warnanya turun .. faham-faham aje laa


Obimin



Shaklee VItalea Iron Formula merupakan multivitamin dan multimineral yang mengandungi 28 nutrient yang penting. Ianya dikatakan killer product of Shaklee kerana ianya adalah multivitamin beserta iron sangat penting utk pembentukan darah dan sel. Dikatakan 2 biji vitalea khasiatnta bersamaan dengan 40 jenis lauk. Bermaksud, untuk mendapatkan zat yang sama banyak dalam 2 tabs vitalea ianya sama lah dengan hidangan 40 jenis lauk pauk.Ada sesetengah doktor mengeluarkan kenyataan bahawa pengambilan multivtitamin shj sudah mencukupi bg mereka yang sihat. Namun pada saya jujurnya, keperluan b com dan vit C hari ini sangat penting seiring dengan pengambilan vitalea.Asasnya, semua masalah kesihatan memerlukan vitalea. Ini kerana di dalamnya yang mengandungi 12 vit dan 7 galian utama banyak membantu dalam kestabilan sistem tubuh badan manusia.Vitalea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid@ beguk(penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea kita), supplement penting untuk diet atau slim yang mana walau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang.Ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak sangat digalakkan mengamalkan pengambilan vitalea kerana kepentingan zat dan vitamin serta keperluan iron oleh si ibu dan ianya juga penting untuk tumbesaran anak.

Mengapa ada sesetengah ibu yang mengandung mahupun yang menyusukan anak mudah rasa pitam atau pening kepala?Hakikatnya ibu2 ini kekurangan zat besi @ iron dalam pengambilan diet harian mereka. Iron banyak terdapat dalam makanan laut seperti kerang, tiram namun terdapat banyak kekangan sekiranya kita hendak bergantung dengan sumber asli semata2. Apakah kekangan yang dimaksudkan? Harga kerang mahupun tiram lebih adalah mahal disesetengah tempat, sumbernya juga terhad...kelebihan bagi mereka yang tinggal berdekatan dengan perairan, bukan semua orang makan makanan laut..ianya menjadi terhad kepada mereka yang allergic kepada makanan laut. Kekangan ini membuatkan kita disaranankan menambah supplement dalam diet harian agar semua zat yang perlu diambil dapat disempurnakan.



Anda berminat nak mencuba Vitalea Shaklee?

Hubungi saya untuk mendapat harga istimewa.

zah15@yahoo.com
0196536303


1 ulasan:

marinahunny berkata...

oh mmg bagus shaklee nixceekf