Selasa, 2 November 2010

Kopiah (updated)



Hello semua,

Saya baru je siapkan 2 kopiah lagi untuk anak-anak saya memandangkan kopiah cubaan pertama saya hari tu agak longgar bila dipakai oleh anak saya. Kali ini saya improvise sikit patternnya untuk di sesuaikan dengan jenis benang dan kepala anak saya (untuk abangnya besar sikit, untuk adiknya of course le kecik sikit).

So .. hari ini saya nak share pattern untuk membuat kopiah ini.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1) ch 4, join with sl st in first ch to form a ring.
2) ch 2, 13 dc into ring, join with sl st to top of ch2. (14dc)
3) ch 3, dc in same st, 2dc in each dc around, join with sl st. (28dc)
4) ch 3, *2dc in next dc, 1dc in next dc*, repeat all around, join with sl st .(42dc)
5) ch3, 1dc in next dc, *2dc in next dc, 1 dc in next 2dc*, repeat all around, join with sl st (56dc)
6) ch3 , 1dc in next 6dc, 2dc in next dc, *1dc in next 7dc, 2dc in next dc*, repeat all around, join with sl st.
7) ch3, 1dc in next 7dc, 2 dc in next dc, *1dc in next 8dc, 2 dc in next dc*, repeat all around, join with sl st.
8) ch3, 1dc in next 8dc, 2 dc in next dc, *1dc in next 9dc, 2 dc in next dc*, repeat all around, join with sl st.
9) ch3, 1dc in next 9dc, 2 dc in next dc, *1dc in next 10dc, 2 dc in next dc*, repeat all around, join with sl st
10)ch3,1dc in next 10dc, 2 dc in next dc, *1dc in next 11dc, 2 dc in next dc*, repeat all around, join with sl st.
11-19) 1dc in each dc all around, join.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jika pattern ni kurang besar ke atau terlalu besar ke .. pandai-pandai lah adjust langkah 6 -10 tu .. tapi saya rasa dah ok dah sebab benang 'wool' ni kan boleh mengembang .. he he .. Saya pun buat ikut kesesuaian benang yang saya ada. Maaf lah saya tulis pattern ni dalam bahasa English sebab saya tak reti pula nak translate istilah-istilah crochet ni kepada bahasa Malaysia.

Ok ... happy crocheting semua.

2 ulasan:

HANIS AFIQ berkata...

saya nak minta izin copy pattern nie...dah lama mencari tapi x jumpa...hehe....sy nk tanya jika untuk saiz dewasa mcm mane kita nk besarkn

zara berkata...

copy lah mana yang nak copy .. kalau ada yg berguna dalam blog saya ni amik aje la .. hehe

nak besarkan saiz .. part yang no 10 tu ulang lagi sekali atau dua kali .. lepas tu baru buat langkah 11..