Sabtu, 17 April 2010

Crocheted Hearts

Hello semua..

Dua tiga hari ni saya terasa nak buat sangat amirugami 'heart'. So.. setelah survey-survey pattern dan tengok di youtube cara untuk membuatnya .. saya pun memulakanlah operasi membuat amirugami ni. Senangg aje rupanya. kalau yang saiz kecil, dalam satu jam boleh siap dah satu biji. d^_^b .. u all nak try ker? Pattern nye mudah aje

Mula-mula buat magic ring,
6sc dlm magic ring dan join dengan sl st
2sc dalam setiap st (12 st dihasilkan)
[1sc, 2sc on next] ulang hingga 18 st dihasilkan
1sc all around (18 st)
sl st in next st and fasten off

Buat satu lagi seperti di atas, dan join dengan sl st, kemudian sc all around (36 st dihasilkan)
1sc all around for 3 more rounds
tandakan st pertama dgn benang berwarna lain
*7sc, 2sctog*  repeat from * to * all around  (32 st dihasilkan)
*6sc, 2sctog* repeat from * to * all around (28 st dihasilkan)
*5sc, 2sctog* repeat from * to * all around (24 st dihasilkan)
*4sc, 2sctog* repeat from * to * all around (20 st dihasilkan)
*3sc, 2sctog* repeat from * to * all around (16 st dihasilkan)
*2sc, 2sctog* repeat from * to *  all around (12 st dihasilkan)
*1sc, 2sctog* repeat from * to * all around (8st dihasilkan)
2sctog 4 kali
Fasten off

Kalau nak tengok kat youtube ada tutorial, tapi dalam bahasa Thailand.


Memang tak faham apa dia cakap tapi kalau tengok slow-slow dan refer blog dia .. mudah aje pattern dia .. boleh buat macam-macam saiz.

Ada juga dalam English tapi patternnye lain sikit

Pattern yang ni saya tak cuba lagi .. lebih kurang je sebenarnya.

Ok .. Selamat Mencuba !!

1 ulasan:

Lady Aznie berkata...

Hai Zara,

Best tengok you punya blog... menambah semangat.. saya pun baru kebelakangan ni suka dengan amigurumi ni, boleh bantu sayatak, kat mana nak dapatkan wool atau isi dalam untuk amigurumi ni.. TQ for your help...