Jumaat, 1 Januari 2010

Knitting



Ada sesiapa yang minat mengait jarum dua (knitting)? Dulu saya ada juga belajar knitting ni dari mak tapi bila lama-lama rasa tension dan tak sabar sebab lambat sangat nak dapat hasilnya dan nak kena jaga 'stitches' nye .. kalau terlepas satu nanti berlubang lah pula. Anyway .. kalau ada sesiapa yang nak belajar knitting ni .. pergi ke http://www.knittinghelp.com/videos/knitting-glossary .. di website ini ada videos yang menerangkan setiap arahan dalam knitting ni seperti ssk (slip slip knit), ktog (knit together) dan sebagainya. Kalau baca dari buku atau dari pattern memang le tak faham (bagi orang yg tak reti knitting macam saya la). So bila tengok video tu .. ohhh .. senang aje rupanya. Tengoklah nanti bila rajin nak belajar lah knitting ni semula.. he he.

Oh ye.. untuk yang dah mahir knitting ni .. boleh la pergi ke website yang ini pula .. http://www.knittingonthenet.com/stitches.htm. Di website ini pula ada semua (rasanyalah) knitting pattern yang cantik-cantik .. contohnya





haaa... yang ni semua ada lah kat website tu. Cantik-cantik you! Bila dah pro pula boleh laa try buat projek-projek yang lebih 'susah' .. buat kasut ke, beg ke.. apa-apa aje lah. Yang tu pun banyak ada kat internet ni.. tapi saya tak cari la lagi sebab lebih suka crocheting daripada knitting.. he he .. sorry...


Selamat mencuba.






3 ulasan:

Ahliahnizam berkata...

Salam ....
Mek, waa .. lawo la blog ko. Tabik springg arrrr . heh hhe hhe.
Tepek le shoutbox mek ..leh aku sembang2.. :D

zah berkata...

tgh berusaha la ni .. sabaq noo

lia berkata...

samalah kita.suka croheting.knitting memang langsung tak pandai n tak prnah cuba pun..sebab crochet bleh buat mcm,buat bunga dan juga edging yg cantik2..