Sabtu, 8 Disember 2012

Tips Kuruskan badan


3 Tips Kuruskan Badan Secara Santai


Selalu kita dengar orang makan slimming product, lepas stop, berat naik balik jadi lebih tinggi dari berat asal. Adakah tiada cara untuk kurus dengan selamat? Meh sini saya share 3 tips untuk kuruskan badan secara konsisten.



1. Dapatkan rehat secukupnya.

Tahukah anda, jika anda tak cukup tidur, tubuh anda akan kekurangan leptin dan pada masa yang sama menghasilkan banyak hormon ghrelin. Hormon leptin adalah hormon yang bagi signal 'saya dah kenyang, saya tak perlu makan.' Hormon ghrelin pulak adalah hormon yang bagi signal 'saya lapar ni, nak makan! nak makan!'

Kajian psychiatrist dari Universiti Columbia menyatakan orang yang tidur hanya 4 jam sehari lebih tinggi risiko untuk menghidap obesiti berbanding orang yang tidur sekurang- kurangnya 6 jam sehari. Jadi, dapatkan rehat dan tidur secukupnya, agar nafsu makan anda terkawal


2. Pemakanan Low Glycemic



Makanan ni ada dua jenis. Satu Low Glycemic, satu lagi High Glycemic. Low glycemic membuatkan kita berasa kenyang dan bertenaga dalam jangka masa yang lama.Maksudnya kalau makan pagi makanan Low Glycemic ni, tengahari tu tak rasa lapar pun. Berbeza dengan makanan High Glycemic, makanan High Glycemic membuatkan kita rasa kenyang, ya, tapi dalam jangka masa sekejap je. Kita makan pagi, tengahari dah lapar balik.

Dari segi zat dan nutrisi, makanan Low Glycemic lebih banyak nutrisi dan khasiat berbandiung HIgh Glycemic. Contoh paling mudah - brown bread lebih tingi khasiat nya berbanding white bread, betul tak?



Boleh lihat senarai contoh makanan Low Glycemic di www.glycemicindex.com



3. Pemakanan yang sihat
Misi menjadi kurus tidak akan berjaya dengan puasa dan pantang semata- mata. Kita still boleh enjoy makan, janji makanan tu kita tahu berguna untuk misi kuruskan badan. Sebagai contoh, tubuh kita sangat perlukan protein untuk tujuan kurus. Maka, apakah sumber protein yang senang nak dapat? Kitaa boleh variasikan makanan berasaskan ikan dan ayam. Ikan asam rebus, sedap ke tak? ;) Tambah sedikit kepedasan untuk meningkatkan tahap makanan membakar kalori. Ayam Tandoori, suka tak? Tambah sedikit perahan limau dan hirisan bawang.



Kenapa protein diperlukan?

Sebab bila nak kurus, kita tahu kita nak kena bakar lemak lah, pecah kan lemak lah. Dan lemak- lemak ni pulak, kena ingat, bukan sekadar lemak yang kita makan semalam atau minggu lepas. Kita nak jugak kena pecahkan lemak yang macam dah sebati dengan darah kita dari 10 - 15 tahun yang lepas. Kat sini lah protein di perlukan.

Protein boleh tolong polish semula otot- otot kita yang sepatutnya bekerja memecahkan lemak. Otot- otot kita dah lemah sebab kita selalu overload badan kita dengan makanan tak sihat, jadi dia dah 'berkarat'. Protein akan tolong untuk gilap semula, dan get it working!


Anda berminat untuk mendapatkan supplement Set Kurus dari kami? Kak Jamie Berjaya menurunkan berat badan 3.5kg dalam masa SEBULAN! Lepas tu kalau nak stop pun boleh, berat badan anda TAK REBOUNCE!!



kredit to http://vitaminskiosk.blogspot.com

Tiada ulasan: